Vine urgia în România! A fost emis cod galben de vijelii şi ploi puternice în aproape toată ţara. Când începe vremea rea
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi, 2 noiembrie 2023, o avertizare de cod galben de intensificări ale vântului și precipitații pentru aproape toată țara. Alerta meteorologilor este valabilă până sâmbătă, 4 noiembrie 2023, la ora 03:00. Cu ce fenomene meteo ne vom confrunta.
ANM anunță cod galben de vânt până sâmbătă
Noiembrie 2023 începe cu vești rele privind vremea. Meteorologii ANM au emis joi, 2 noiembrie, un cod galben de intensificări de vânt și precipitații pentru teritorii din aproape toată țara. Alerta meteo va intra în vigoare diseară, mai exact la ora 22:00, și va expira sâmbătă, 4 noiembrie, la ora 03:00.
Astfel, începând din seara zilei de joi, pe parcursul nopții de joi spre vineri, vântul se va intensifica treptat în mai multe regiuni – Banat, Crișana și Maramureș, în vestul Carpaților Meridionali, apoi și în Transilvania, Moldova și restul Carpaților Meridionali.
Vânt și precipitații în jumătatea de vest a țării
Prognoza meteo actualizată arată că rafalele de vânt vor avea, în general, viteze de 55-65 de kilometri pe oră. La înălțimi de peste 1.700 de metri, rafalele de vânt vor sufla cu o viteză cuprinsă între 80 și 110 kilometri pe oră, după cum arată alerta meteo emisă de ANM.
Meteorologii au precizat că intensificări ale vântului vor fi înregistrate și în Dobrogea, și în celelalte regiuni de munte din țară. În plus, în teritoriile din vestul României vor avea loc averse. Cantitățile de apă vor depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat, pe arii restrânse.
Citește și: Prognoza meteo în România până în decembrie 2023. Când scad temperaturile
Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare
În altă ordine de idei, meteorologii ANM au anunțat o lună noiembrie călduroasă, cel puțin în primele două săptămâni ale intervalului, și în același timp cu multe precipitații. Până spre mijlocul lui noiembrie, temperaturile vor atinge valori mai călduroase decât de obicei.
Precipitațiile vor fi binevenite însă, dat fiind faptul că vara anului curent a fost una secetoasă, la fel ca toamna, iar solurile au suferit din acest punct de vedere, în mod deosebit cele agricole. Tendința generală va fi însă de umiditate excesivă.
Ninsori abundente și ger în această iarnă
Prima ninsoare nu va avea loc în luna noiembrie – și nici în decembrie 2023. Precipitațiile vor lua forma fulgilor de zăpadă abia după ultima lună din anul curent, au estimat specialiștii de la ANM. Aceștia au precizat că cele mai multe ninsori vor avea loc în februarie 2024.
Iarna 2023-2024 va fi marcată de zăpadă abundentă și, în același timp, de temperaturi apropiate valorilor de ger. Spre finalul lunii februarie, temperaturile se vor apropia de valori pozitive însă, atunci începând și încălzirea vremii, potrivit meteorologilor ANM.