Vine un ”tsunami al concedierilor”. Milioane de locuri de muncă sunt în pericol, ce se va întâmpla cu oamenii
În ciuda ajutoarelor guvernamentale și a schemelor dificile care au ținut zeci de milioane de oameni angajați, un „tsunami” al concedierilor este pe cale să lovească Europa.
Milioane de locuri de muncă sunt în pericol
Până la 59 de milioane de angajați din Europa riscă să își piardă locurile de muncă, să fie disponibilizați pe termen scurt sau să le fie reduse veniturile, ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus, potrivit unui studiu făcut de McKinsey & Company, citat de The New York Times.
Locurile de muncă precum cele din transport și comerț sunt cele mai vulnerabile, fiind direct afectate de limitarea circulației și scăderea veniturilor populației în timpul pandemiei.
„În ciuda schemelor de șomaj tehnic care au salvat slujbele a zeci de milioane de oameni, un tsunami de concedieri urmează să lovească Europa, pe măsură ce companiile se restructurează”, scrie publicația americană.
S-au dat miliarde pentru angajați
Când statele europene au impus firmelor să se închidă și angajaților să stea acasă pentru a preveni răspândirea COVID-19, guvernele au luat măsuri radicale pentru a-i adăposti pe lucrători de șomajul în masă, oferind ajutoare de miliarde de euro pentru a-și păstra angajații. Cu toate acestea, disponibilizările vor veni oricum, relatează sursa citată.
„Europa a reușit să amortizeze efectele inițiale ale crizei”, a declarat John Hurley, senior manager de cercetare la Eurofound, divizia de cercetare a Uniunii Europene. „Dar, după toate probabilitățile, șomajul va veni, mai ales atunci când programele generoase vor începe să se estompeze.”
Concedierile au fost amânate
Încă dinainte de reizbucnirea cazurilor de COVID-19 în Europa, pagubele economice provocate de pandemie erau în creștere. Acum se pare că programele guvernamentale nu au făcut decât să amâne concedierile.
Companiile care lucrau mult sub capacitate la începutul pandemiei se pregătesc să taie în toamnă și anul viitor, zeci de mii de poziții din organigrame. Printre acestea sunt Renault, Airbus, Lufthansa, Air France, Debenhams și chiar și Grupul McLaren.