”Vindem bagajele pierdute cu 10 lei!” Înșelăciunea care circulă în mediul online. Avertismentul oficial al celor de la Aeroportul Otopeni

de: Daoud Andra
12 11. 2024

O nouă înșelătorie circulă pe internet și se folosește de numele Aeroportului Henri Coandă. Reprezentanții acestuia atrag atenția românilor să nu pice în plasa celor care anunță că vând bagaje pierdute la doar 10 lei.

Înșelătorie în numele Aeroportului Otopeni

O postare apărută zilele trecute pe Facebook a atras atenția multor români. Chiar de Black Friday, pe feed-urile multora a apărut un anunț sponsorizat, al paginii ”Aeroportul Henri Coandă București”. Alături de o imagine cu zeci de bagaje aflate într-un depozit, era scris:

”Curățăm depozitul aeroportului și vindem bagajele pierdute cu 9,93 lei. Toate valizele noastre sunt pline cu o varietate de lucruri și electronice. Livrare în toată țara. Oferta este disponibilă online doar până la sfârșitul lunii”.

Deși oferta suna prea bine ca să fie reală, pe mulți i-a pus pe gânduri. Așa cum era de așteptat, nu este altceva decât o escrocherie, iar pagina care a publicat anunțul nu este cea oficială a aeroportului.

Anunțul apărut în mediul online

Reacția conducerii Aeroportului Otopeni

Reprezentanții Aeroportului Internațional Henri Coandă București nu au rămas indiferenți și au precizat că anunțul nu le aparține. Nici pagina nu este cea oficială a lor, ci este creată de escroci. Pe contul oficial al aeroportului, respectiv Bucharest Airports, a apărut o atenționare pentru ca românii să nu cadă în plasă.

”În atenția celor posibil interesați de oferta din fotografie: Aeroportul Internațional Henri Coandă NU vinde nimic, aceasta este o înșelăciune – așa cum este ea definită în practica judiciară;

Contul/ pagina oficial/ă a aeroporturilor din Băneasa și Otopeni este #BucharestAirports și poartă marcajul de cont verificat; Recomandăm, înaintea oricărei acțiuni, informarea din surse oficiale”, au transmis cei de la conducerea aeroportului.

Românii sunt sfătuiți să fie foarte atenți la ofertele pe care le primesc în mediul online și pe telefon, mai ales în această perioadă. Mulți escroci profită de perioada de Black Friday, de reduceri și de sărbători, când oamenii cumpără mai mult decât de obicei, pentru a obține bani în mod ilegal. Ofertele care sună prea bine pentru a fi adevărate (cum ar fi o valiză plină cu obiecte, la doar 10 lei) sunt un semn că avem de-a face cu o înșelăciune.

De asemenea, dacă anunțul vine aparent din partea unui magazin cunoscut, a unei instituții sau a unei persoane publice, înainte de a da curs ofertei trebuie să verificăm dacă pagina pe care apare este cea oficială sau este o replică. Marile magazine, centrele comerciale, retailerii online, instituțiile publice sau private, vedetele, politicienii etc au, în general, paginile oficiale verificate, iar în dreptul numelui lor apare acea bifă de culoare albastră.