Vin din nou ninsorile în România. Ciclonul polar aduce zăpadă și ger în aproape toată țara

de: Corina Oprea
06 12. 2023

Vremea se strică în toată țara și iarna își intră serios în drepturi! Un ciclon polar ajunge asupra României și aduce ninsorile în majoritatea regiunilor, dar și un ger năpraznic. Unde scad cel mai mult temperaturile și cât de frig va fi.

Ciclonul polar lovește România

În următoarele zile, ne așteaptă o schimbare semnificativă a condițiilor meteorologice, având în vedere că temperaturile vor înregistra scăderi notabile. Potrivit analizelor efectuate de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie, se preconizează că un ciclon polar se va instala deasupra teritoriului României, generând un fenomen meteorologic ce va influența întreaga țară.

Ciclonul polar care a afectat Europa de Vest a ajuns acum și în România, motiv pentru care dimineața de miercuri a fost cea mai geroasă. În zilele următoare vom avea parte de temperaturi mult mai scăzute, după ce un aer rece a venit din nord și s-a revărsat asupra întreg teritoriului.

”Este, pe de o parte, avansul unei mase de aer mai rece dinspre latitudini nordice. Pe de altă parte, destul de multă umezeală care vine dinspre partea de sud a continentului, dinspre bazinul mediteranean.

Vor fi precipitații în toată țara, în extindere dinspre partea de sud-vest a teritoriului.”, a declarat Oana Păduraru, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Sunt așteptate precipitații în aproape toată țara, atât sub formă de ploi, dar și ninsori. Maximele vor fi de aproximativ 1-2 grade în mai toate regiunile și mult mai scăzute în zonele de munte.

Când încep ninsorile la munte

Mihai Huștiu, specialist meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit la televizor despre condițiile meteorologice din întreaga țară. Acesta a subliniat că și în București se prognozează o vreme destul de rece începând cu ziua de joi, cu o temperatură maximă estimată la 1-2 grade Celsius.

Ulterior, lapovița și ninsoarea își vor face apariția în majoritatea regiunilor din țară, în timp ce vântul va sufla cu mare putere. Nici bucureștenii nu scapă de ninsori, cu care se vor confrunta pe parcursul weekend-ului. Frigul se va simți din plin, mai ales în diminețile ce vor fi geroase.

„Cât privește vremea în Capitală, ne așteptăm să înceapă ploaia în această seară. Mâine, spre dimineață, mâine pe parcursul zilei și în noaptea de joi spre vineri, trecător ar putea să apară lapovița și ninsoarea chiar și în Capitală – și aici vântul va sufla moderat și spuneam că temperatura maximă de joi va fi de numai 1-2 grade, așadar, destul de rece”, a spus specialistul.

Află și: Ce se întâmplă cu vremea după 1 decembrie. Anunţul făcut de ANM, se schimbă totul

În noaptea de miercuri spre joi sunt așteptate ninsori în majoritatea regiunilor montane. Peste tot se va așterne un nou strat de zăpadă, dar semnificativ va fi în Carpații Meridionali. Se va forma și polei din cauza temperaturilor scăzute, mai ales în partea centrală și de nord est a țării.

„La munte, într-adevăr, așteptăm ninsori din această noapte, mai ales în Carpații Meridionali se va depune un strat nou de zăpadă, dar și prin restul masivelor, așa că stratul de zăpadă nou depus va fi aici, în Carpații Meridionali, mai important. În restul masivelor, ninsorile par a fi destul de slabe cantitativ”, a adăugat Mihai Huștiu.

Prognoza actualizată de Crăciun și Revelion

Anticipată cu interes de către fiecare român, prognoza meteo pentru perioada Crăciunului 2023 și Revelionul 2024 atrage atenția în mod deosebit celor care au planuri în această perioadă a anului. Conform specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, previziunile indică absența înghețurilor în ultima săptămână a acestui an, cu temperaturi ce vor depăși media normală pentru această perioadă.

Prima săptămână a lunii decembrie debutează cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite pentru această perioadă, fenomen accentuat pe întreg teritoriul României, cu precădere în regiunile estice.

Din perspectiva distribuției precipitațiilor, acestea se anunță a fi local excedentare în extremitatea de sud-est a țării, în timp ce în jumătatea nord-vestică se prognozează un deficit pluviometric. În restul țării, cantitățile de precipitații vor oscila în general în apropierea normalei pentru acest interval.

Află și: Vremea de Crăciun și de Revelion în România. ANM a făcut prognoza până pe 1 ianuarie 2024

Cât despre mijlocul lunii decembrie, pentru săptămâna cuprinsă între 11 și 17 decembrie, relevă o perspectivă termică mai ridicată decât media specifică acestui interval în cea mai mare parte a țării. Abaterea termică pozitivă se va manifesta într-o măsură mai pronunțată în regiunile intracarpatice.

În ceea ce privește precipitațiile, se anticipează un excedent în regiunile nord-vestice, iar în celelalte zone ale țării acestea vor rămâne, în general, apropiate de media normală pentru perioada respectivă.

În intervalul 18 – 24 decembrie, care include și Ajunul Crăciunului 2023, condițiile meteorologice vor reflecta tipare specifice iernii. Temperatura medie a aerului se va situa în general în apropierea valorilor normale pentru această perioadă, acoperind întreaga extindere a teritoriului românesc.

Regimul pluviometric prognozat va fi în linii mari apropiat de normele specifice pentru acest interval în toate regiunile țării. Până în prezent, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) nu furnizează detalii suplimentare privind posibile ninsori sau precipitații mixte în această perioadă.

Vremea de Crăciun 2023 și Revelionul 2024 nu aduce schimbări semnificative pentru românii obișnuiți cu absența zăpezii în ultimele zile ale anului. În săptămâna 25 decembrie – 1 ianuarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, fenomen accentuat în special în regiunile intracarpatice.

Cantitățile de precipitații anticipate vor fi, în general, în concordanță cu normele climatice pentru această perioadă, acoperind întregul teritoriu al României. Aceste previziuni oferă o perspectivă asupra condițiilor meteorologice așteptate în săptămânile-cheie ale sfârșitului de an, oferind astfel informații esențiale pentru pregătirea și adaptarea la variabilitățile climatice preconizate.