Viktor Orban, un nou gest împotriva Europei. Ce a anunțat Ungaria despre Vladimir Putin
Premierul Ungariei își mai arată pentru încă o dată prietenia pe care i-o poartă lui Vladimir Putin. Astfel, Viktor Orban a făcut un nou gest împotriva Europei. Ce a anunțat Ungaria despre Vladimir Putin în plin război cu Ucraina.
Viktor Orban, lovitură pentru Europa întreagă. Ce a anunțat guvernul Ungariei
În urmă cu câteva zile, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzându-l pe acesta de crime de război.
Cu toate astea, Ungaria a anunțat că nu îl va aresta pe liderul rus dacă acesta va ajunge vreodată pe teritoriul său.
Argumentele Ungariei pentru nerespectarea deciziei Cuții Penale Internaționale
Guvernul de la Budapesta a anunțat că nu va solicita arestarea președintelui rus Vladimir Putin în cazul în care acesta va vizita Ungaria, argumentând că respectarea mandatului de arestare emis de CPI este o încălcare a Constituției.
Ungaria a semnat Statutul de la Roma, piatra de temelie a CPI, în anul 1999 și a prezentat documentele care certifică ratificarea în 2001, la primul mandat de prim-ministru al lui Viktor Orban, după cum se precizează pe site-ul Curții.
Guvernul de la Budapesta anunță că își respectă Constituția
Chiar și așa, purtătorul de cuvânt al guvernului, Gergely Gulyas, a spus joi, 23 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că acest instrument nu face cu adevărat parte din sistemul juridic maghiar și a mai spus că, înainte de toate, Ungaria își respectă Constituția în cazul unei ipotetice veniri a lui Vladimir Putin, scrie presa din Ungaria.
Pentru a pune mâna pe Vladimir Putin, care este acuzat de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni, instanța de la Haga a făcut deja apel la cooperarea statelor membre și chiar a țărilor care nu au semnat Statutul.
Vladimir Putin ar putea fi arestat în 123 de țări ale lumii
Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, astfel că prin urmare, liderul de la Kremlin poate sta liniștit pe meleagurile sale.
Însă, decizia CPI Haga ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de țări care recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.
Rusia recunoaște că a luat copii din Ucraina
Mai trebuie spus faptul că țara condusă de Vladimir Putin a recunoscut că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce președintele a numit-o „operaţiune militară specială”, însă autoritățile anunță că scopul real a fost acela de a-i proteja, nu pentru a le face rău.