Viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul. Românii fug de ea când o întâlnesc în natură
Probabil nu conștientizăm întotdeauna, însă lumea care ne înconjoară este plină de mistere. O demonstrează și cercetările oamenilor de știință care descoperă periodic noi aspecte cu privire la comportamentul animalelor. Tu știi care este viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul? Românii se feresc de ea, dacă o văd, însă este fascinantă.
Viețuitoarea care trăiește chiar dacă îi îngheață corpul
Așa-i că de cele mai multe ori când ai văzut broaște te-ai ferit de ele? Românilor nu le plac aceste animale, însă puțini știu că există o specie de amfibieni care fascinează prin comportamentul său. Este vorba despre broasca de pădure sau broasca de lemn, așa cum mai este cunoscută, care trăiește în America de Nord.
Broasca de pădure sau broasca de lemn are o abilitate fascinantă de a supraviețui chiar în medii cu temperaturi foarte scăzute. În perioada sezonului rece, în mod deosebit iarna, viețuitoarea poate să îndure valori termice sub 0 grade Celsius și, parțial, poate chiar să înghețe, fără a muri, au descoperit cercetătorii.
Datorită acestei trăsături de adaptare pe care o prezintă, broasca de pădure sau broasca de lemn poate fi regăsită nu doar în regiunile calde din America de Nord, ci și în zonele în care temperaturile sunt foarte scăzute.
Ce comportament fascinant ascunde broasca de pădure
Sigur ești curios să descoperi cum se comportă, de fapt, broasca de pădure de reușește să înghețe. Iată ce explicații au oferit cercetătorii! Când temperatura scade, corpul viețuitoarei suferă o serie de modificări fiziologice pentru a se proteja de îngheț.
Pe măsură ce sezonul de iarnă își intră în drepturi, broasca acumulează în țesuturile sale glucoză și uree, care acționează drept agenți antigel. Aceste substanțe împiedică formarea de cristale de gheață în interiorul celulelor animalului.
În timp ce temperaturile scad, corpul broaștei de pădure produce o serie de proteine care inițiază formarea de gheață în afara celulelor. Acest proces este crucial, deoarece îi permite viețuitoarei să controleze procesul de îngheț și să împiedice formarea de gheață în interiorul celulelor, caz în care ar fi letală. În schimb, gheața se formează în spațiile dintre celule și în interiorul cavității corpului, astfel încât poate trăi chiar dacă temperaturile sunt sub 0 grade Celsius.
Cum trece de la starea de îngheț
Pe măsură ce broasca de pădure îngheață, intră într-o stare cunoscută sub denumirea de hibernare criogenică. Inima sa încetează să mai bată, respirația la fel, iar circulația sângelui se oprește. Celulele broaștei se deshidratează, iar metabolismul său încetinește până la un nivel aproape imperceptibil.
Te-ar putea interesa și: Singurul animal din lume care nu poate sări. Sigur nu ştiai asta despre el
Când vine primăvara și temperaturile cresc, broasca de pădure se dezgheață, practic, și revine treptat la activitatea normală. Glucoza stocată este transformată din nou în energie utilizabilă, iar viețuitoarea își reia funcțiile vitale.