Viermii pe care Europa îi va mânca în curând. Mihaela Bilic rupe tăcerea: ce conțin, de fapt
Printr-o directivă a UE, recent s-a dat undă verde viermilor de făină ca sursă sigură de hrană umană. Conform acesteia vom putea consuma viermii de făină întregi, uscați sau ca făină. Odată ce a fost ratificată această decizie de către Comisia Europeană, pot fi puși în vânzare.
Viermii de făină, sau o nouă sursă de hrană
Vești bune pentru cei care mănâncă insecte. Viermii de făină urmează să devină primul târâtor care să fie aprobat în Europa ca sursă sigură de hrană pentru oameni. Decizia a fost anunțată pe 13 ianuarie de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor.
Acest demers deschide calea pentru ca crustele galbene să fie consumate întregi, uscate sau chiar su formă de făină. În ciuda numelui lor, viermii de făină sunt larve de gândac, mai degrabă decât viermi, și sunt deja folosiți în Europa ca ingredient în alimentele pentru animale de companie.
Agenția de siguranță a avertizat că persoanele alergice la crustacee și acarieni ar putea avea reacții la consumul de viermi de făină. Comparativ cu creșterea obișnuită a cărnii, viermii de făină au un raport proteine-grăsime mai mare. Aceștia cresc și se reproduc mai repede, și necesită mai puține resurse și au o amprentă de carbon mai mică.
Ce recomandă specialiștii români
În consecință, viermii de făină sunt adesea văzuți ca o sursă durabilă de hrană pentru viitor. Prin această decizie se dorește promovarea unei industrii în valoare de 297 de milioane de lire sterline care probabil se va dubla sau tripla până în 2024.
Viermii de făină sunt foarte bogați în fibre, grăsimi și proteine. Viermii au devenit prima insectă pe care agenția a evaluat-o în baza unui regulament privind „alimentele noi”. Regulamentul a intrat în vigoare în 2018. Noile reguli au declanșat o inundație de aplicații similare pentru alte insecte comestibile care urmează să fie aprobate pentru consum larg.
Odată cu anunțul noii directive au apărut și întrebări, iar specialiștii încearcă să explice pe larg de ce sunt recomandați și care sunt beneficiile acestor larve. Printre specialiștii români care a vorbit pe larg despre aceștia se numără și celebrul dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist. Acesata declarat recent, într-un interviu că:
”Viermele de făină tocmai a fost aprobat ca bun pentru hrană în Uniunea Europeană. Este un vierme cunoscut, poate, unora dintre noi, din copilărie. (…) Este mai degrabă o inovație la capitolul alimentar. Noi în Europa n-am avut astfel de soluții alimentare. Dar amatori ar putea exista, „măcar și din curiozitate – ca să nu zic și din plictiseală și prea mult bine.
Deci, acești viermii există dintotdeauna și la noi. Putem întreba și invers: de ce n-ar fi comestibile, cât timp respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău? Sigur că în momentul în care ai alternativă, de ce te-ai chinui să mănânci așa ceva? Mai bine mâncăm o friptură, cât timp o mai avem.” a spus la DIGI24 Mihaela Bilic.