VIDEO Ghid anti – fake news, realizat de experți români. „Captain România” te învață cum să te ferești de știri false

de: Iorgu Ianusi
06 04. 2019

Ghid anti – fake news: un grup de experţi în securitate internaţională, business şi IT din România – Intel4Patriam, a lansat online un clip animat anti-dezinformare, anunță AGERPRES.

Demersul lor face parte dintr-un proiect mai amplu de luptă cu știrile false.

În fimuleţul de 15 minute sunt prezentate metodele de dezinformare şi scopurile lor. În a doua jumătate a clipului, o profesoară, „Captain Romania”, vorbeşte elevilor, în clasă, despre combaterea dezinformării.

Videoclipul este rezultatul colaborării între tineri din diaspora, studenţi şi persoane din lumea artistică și a fost numit „Campanie Împotriva Dezinformării – Captain Romania predă gândirea critică”.

Între altele, românii sunt învățați să citească știrile cu atenție și să identifice sursele.

„În contextul alegerilor europarlamentare care se apropie şi a alegerilor prezidenţiale de anul viitor, scena socială din România va fi asaltată de ştiri false menite să dezinformeze populaţia, cu scopul de a câştiga teren politic, a diviza societatea şi a produce confuzie. Dezinformarea reprezintă unul dintre cele mai des utilizate instrumente din cadrul războiului hibrid, propagarea dezinformării prin social media poate avea consecinţe grave pe termen scurt şi lung.” Intel4Patriam

Cât de periculos e fenomenul „fake news / știrilor false”

Experții Intel4Patriam amintesc de situații recente în care fenomenul „fake news” (al știrilor false) a produs efecte nedorite, de fapt, de populație.

„Fenomenul Brexit şi alegerile prezidenţiale din SUA din anul 2016 sunt două exemple majore de scenarii în care dezinformarea bine instrumentată pe canale de social media, provoacă modificarea status quo-ului la nivel naţional cu efecte regionale şi globale majore. România stă pe patru mari piloni care vor continua să asigure dezvoltarea ţării: stat de drept şi continuarea luptei împotriva corupţiei, stat membru UE, stat membru NATO şi continuarea susţinerii curentului atlanticist.” Intel4Patriam

În aceste condiții, experții Intel4Patriam spun că vor să creeze „un scut împotriva dezinformării” prin instruirea celor care vor să fie corect informați.

„Cel mai important element al scutului este educaţia, iar prin acest scut dorim să promovăm gândirea critică şi punerea sub semnul întrebării a informaţiilor care vin din surse nesigure.” Intel4Patriam

#CaptainRomania

Inițiatorii proiectului îi îndeamnă pe români să folosească hashtag-ul #CaptainRomania în toate mesajele publicate pe rețelele sociale despre care au suspiciuni că ar transmite informații false, cu intenții manipulatoare.

Acest lucru îi va ajuta pe membrii Intel4Patriam să dezvolte o bază de date cu site-uri şi pagini de social media în care nu se poate avea încredere, notează AGEPRES.

Aceasta, adaugă experţii, va sta la dispoziţia utilizatorilor, pentru a putea verifica veridicitatea surselor de informaţii.