VIDEO Epavă veche de 500 de ani, descoperită în Marea Baltică. Arată de parcă s-ar fi scufundat ieri

Autor: Claudiu Surmei - 20:09, 23 iul. 2019
Epavă veche de 500 de ani, descoperită în Marea Baltică

O echipă de arheologi a descoperit o epavă veche de 500 de ani pe fundul Mării Baltice. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât nava arată de parcă s-ar fi scufundat ieri. Vasul a fost recuperat și urmează să fie analizat în detaliu pentru a se stabili cu exactitate de unde provine.

Epavă veche de 500 de ani, descoperită în Marea Baltică

Epava veche de 500 de ani a fost descoperită de o echipă de arheologi de la Universitatea din Southampton, pe fundul Mării baltice, în apropiere de coasta Suediei, în timp ce scanau adâncurile cu ajutorul unui sonar. Corabia, care datează din secolul al XV-lea sau de la începutul secolului al XVI-lea, are încă atașați pilonii de susținere și armele pivotante în poziția de tragere.

Primele indicii potrivit cărora la o adâncime de 140 de metri s-ar afla epava unui vas au apărut în anul 2009, când Administrația Maritimă din Suedia a explorat adâncurile cu ajutorul unui sonar, dar abia acum s-a aflat cât de importantă este de fapt descoperirea. Și totul a fost doar un accident, scopul expediției din 2019 fiind acela de a explora fundul mării pentru a găsi un teren favorabil pe care să fie instalate conducte de gaz.


Încă nu s-a stabilit despre ce vas este vorba sau de unde provine, astfel că va purta numele Okant Skepp (vas necunoscut – limba suedeză) până în momentul în care misterul va fi elucidat. Arheologul Rodrigo Pacheco-Ruiz este de părere că nava ar putea data din perioada lui Cristofot Columb și Leonardo Da Vinci.

„Corabia este contemporană cu Cristofor Columb și Leonardo Da Vinci și prezintă un nivel remarcabil de conservare după ce a stat ascunsă 500 de ani de la fundul mării. E aproape ca și cum s-a scufundat ieri. Pe puntea principală se găsește un obiect incredibil de rar – barca folosită pentru îmbarcarea echipajului, sprijinită de catargul principal. Este o descoperire cu adevărat uimitoare.” – Rodrigo Pacheco-Ruiz

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI