VIDEO Cum ar putea câinii să fie folosiți în depistarea cancerului

de: Iorgu Ianusi
09 04. 2019

Câinii sunt capabili să detecteze cancerul cu ajutorul mirosului. Este rezultatul unei cercetări prezentate în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane de Biochimie şi Biologie Moleculară (BioScentDx), o reuniune desfăşurată în Orlando, Statele Unite.

Această capacitate a câinilor ar urma să fie folosită în ajutorul oamenilor cu afecțiuni oncologice, au spus experții.

Cercetarea arată că exemplarele canine îşi pot utiliza simţul foarte dezvoltat al mirosului pentru a identifica eşantioanele de sânge prelevate de la persoane care suferă de cancer, cu o acurateţe de 97%.

„Un test extrem de sensibil pentru detectarea cancerului ar putea salva mii de vieţi şi ar schimba modul în care este tratată boala”.  Heather Junqueira, cercetător principal, BioScentDx

Spre exemplu, patrupedele ar putea să depisteze tumorile și i-ar scăpa pe pacienți de alte metode care le provoacă suferință.

Câinii și depistarea cancerului. Cum s-a desfășurat cercetarea

Câinii sunt mult mai sensibili la mirosuri pe care oamenii nu le pot percepe, se arată în studiul american.

Receptorii olfactivi canini sunt de 10.000 de ori mai potenţi în comparaţie cu cei umani, arată AGERPRES.

Heather Junqueira, cercetător principal la BioScentDx  și experții alături de care a lucrat au folosit o formă de dresaj prin care patru câini din rasa Beagle au fost învăţaţi să facă distincţia între sângele prelevat de la persoane sănătoase şi mostre de la pacienţi cu cancer pulmonar malign.

Trei câini au identificat probele de sânge de la pacienţii cu cancer cu o acurateţe de 96,7% şi pe cele de la persoanele sănătoase cu o acurateţe de 97,5%. Însă, cel de-al patrulea câine nu a răspuns corespunzător la dresaj.

VIDEO Astfel de cercetări au fost multiple în ultimii ani. Un exemplar Beagle în vârstă de un an este antrenat – de două ori pe zi –  să depisteze cancerul.