Vicepremierul Kelemen Hunor, despre pensiile din România: „Nu se poate accepta aşa ceva”
Vicepremierul Kelemen Hunor se arată revoltat de legea pensiilor speciale actuală și promite că acest lucru se va schimba. Liderul UDMR nu consideră drept ca angajații care au lucrat în domenii ce le oferă pensii speciale să primească o sumă mai mare decât salariu și, mai mult, aceștia să poată ieși la pensie la 50 de ani, atunci când societatea ar trebui să beneficieze de experiența acestora.
Kelemen Hunor își susține pricipiile cu privire la pensiile speciale
Vicepremierul României dorește să lămurească legal problema pensiilor speciale și stabilirea unui procent al contributivității beneficiarilor pentru a se evita discrepanțele uriașe dintre pensiile speciale și generale, dar și pentru a economisi bani din bugetul de stat, care se îndreaptă către acest sector puternic dezbătut.
Astfel, în cursul serii de marți, Kelemen Hunor a vorbit, în direct, la TVR Info despre detaliile care ar trebui puse la punct atunci când vine vorba de pensii speciale, de interdicții pentru beneficiari, de contributivitatea acestora și, de asemenea, pentru suma care ar trebui acordată fiecărei categorii de angajați în parte, în funcție de anumite criterii.
„Principiul contributivităţii nu trebuie schimbat în niciun fel, dar să vedem cât se dă. (…) Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul – este inacceptabil. Nu se poate să aduni tu în ultima perioadă de activitate toate sporurile, toate plusurile care pot fi adunate legal şi apoi calculezi un salariu de unde pleci şi vei avea o pensie mai mare decât salariul net obişnuit”, a transmis Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.
Vârsta de pensionare minima, inacceptabilă
În cadrul aceleiași intervenții, liderul UDMR susține că obținerea unei pensii speciale la vârsta de 50 de ani, așa cum au dreptul anumite categorii de angajați, este de neacceptat.
Pentru a-și justifica vehemența, vicepremierul României susține că un astfel de angajat ar trebui să primească pensia specială în momentul în care atingi vârsta generală de pensionare.
Politicianul a criticat persoanele care după ce ies la pensie cu o sumă frumoasă de bani, aceștia se duc și se reangajează tot la stat, luând bani și de pe urma pensiei speciale și a salariului.
„Nu se poate accepta aşa ceva, indiferent cine şi cum se supără; după care nu se poate accepta să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti toată pensia, după care te angajezi undeva, unii înapoi chiar la stat, mai ales la magistraţi.
Şi iarăşi se vor supăra magistraţii. Dar când societatea are nevoie de tine că ai experienţa solidă, profesională, ştiinţifică şi până la urmă şi experienţă de viaţă, la 50 – 52 de ani tu eşti la pensie”, a declarat marţi preşedintele UDMR la TVR Info, potrivit Agerpres.
Kelemen Hunor a dorit să menționeze că aceste schimbări sunt necesare, în primul rând, pentru un echilibru financiar al țării, iar în al doilea rând, pentru Comisia Europeană, care a dezbătut contribuțiile reale și calculele aferente pentru beneficiarii acestor pensii speciale.
„Nu facem pentru Comisie. Într-adevăr, noi ne-am asumat în PNRR aceste chestiuni, dar facem pentru un echilibru social şi pentru un buget sustenabil, nu pentru Comisie. (…)
Nimeni nu ne-a obligat, noi ne-am asumat că ne vom încadra în acel procent de 9,4%, dacă nu mă înşel, cu toate pensiile. Şi aici, sigur, pensiile speciale de serviciu şi mai ales pensiile magistraţilor înseamnă într-adevăr un cuantum foarte mare – trebuie să recunoaştem acest lucru. (…