Veşti rele de la BNR. Dobânda-cheie a crescut la 7%. Ce înseamnă asta pentru ratele tale

de: Ștefan R. Apostol
10 01. 2023

Criza economică, inflația de aproape 16.76% și fluctuațiile din piața bancară, au determinat modificări fără precedent în doar câteva luni, dacă facem referire la dobânda-cheie stabilită de BNR. Nu e de mirare, de altfel, decizia băncii de a anunța astăzi noi modificări. Din păcate, sunt veşti rele de la BNR, având în vedere că dobânda-cheie a crescut la 7%. Dacă nu știi care sunt efectele, îți explicăm noi ce înseamnă asta pentru ratele tale.

La final de 2022 rata inflației era de 16,76%, iar ROBOR la 7.57%

Pentru românii de rând orice modificare financiar-bancară anunțată de BNR înseamnă o împovărare. Pe de-o parte, avem în vedere rata inflației (rata de creștere a prețurilor pe o anumită perioadă de timp, o măsură largă, cum ar fi creșterea generală a prețurilor sau creșterea costului vieții într-o țară). Pe de alta am avut creșterea indicilor de calcul ROBOR și IRCC, precum și explozia prețurilor, ca urmare a crizei.

Toate acestea la un loc au creat premizele unei diminuări a puterii de cumpărare a românilor, iar dacă vorbim de creditele din acest an, efectul a fost și mai mare. Dacă la 30 decembrie ROBOR la trei luni avea o valoarea istorică de 7,57%, IRCC l-a ajuns din urmă, ajungând în decembrie la aproximativ 5%. Cele două creșteri înseamnă o modificare la calculul dobânzilor, fixe în cazul ROBOR și dinamice în cazul IRCC, punând și mai multă presiune pe marea masă a populației.

Tot în 2022, BNR a decis de cel puțin 7 ori, pe parcursul anului, de a modifica dobânda-cheie, sau dobânda politicilor monetare, creșterea fiind de la 2,00% pe an la data de 10 ianuarie 2022 și de 6,75% pe an, la data de 8 noiembrie 2022, deci o creștere de 4,75 procente în decurs de 11 luni.

Dobânda-cheie a crescut la 7% în ianuarie 2023. Ce înseamnă asta pentru ratele tale

Așa cum era de așteptat, pe fondul celor enunțate anterior, astăzi BNR a făcut anunțul cu privire la dobânda-cheie, crescând, așadar, de la 6,75 la 7,00% pe an. Mai pe înțelesul românului, această majorare la dobânda-cheie înseamnă, de fapt, încercarea instituției bancare de a domoli inflația.

Un alt efect al deciziilor BNR de majorare la dobânda-cheie, este că băncile, ținând cont de aceste valori, cresc dobânzile practicate atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea banilor. Imediat după anunțarea noilor modificări, a venit și justificarea din partea reprezentanților BNR:

„Recunoaștem că este o decizie la limită, având în vedere cele mai recente cifre privind inflația, dar o majorare de 25 de puncte de bază ar aduce puține beneficii și ar fi oarecum contrară relaxării recente de facto a condițiilor monetare”, arată o analiză a economistului-șef al BCR, Ciprian Dascălu.

Noile modificări, plus stabilirea ROBOR la trei luni la 7.45%, vor pune, din nou, clienții băncilor în postura de a-și recalcularatele aferente creditelor, asta însemnând o și mai mare cheltuială lunară pentru aceștia.