Vești proaste pentru toți românii de la bloc. CET-urile au făcut anunțul despre iarna 2021
Vești proaste pentru toți românii care stau la bloc. CET-urile vin cu un anunț foarte trist pentru o categorie de cetățeni. Sute de mii de familii vor avea de suferit în acest sezon rece. Ce se întâmplă în iarna lui 2021?
Vești triste pentru românii de la bloc: anunț CET
Veștile proaste din iarna lui 2021 nu contenesc să apară. Odată cu frigul a venit și coșmarul unor români care locuiesc la bloc. Una din cinci asociații de proprietari din Capitală a cerut amânarea furnizării agentului termic de teama sumelor mari din dreptul facturilor.
Sute de mii de familii din Sectorul 6 riscă să rămână și la iarnă fără căldură pentru că CET-ul de care depind a oprit alimentarea din cauza lipsei de bani pentru facturile la gaz. Situația e tragică, subliniază directorul unui CET privat.
Acesta a susținut că a tras multe semnale de alarmă începând cu cel puțin 15 ani în urmă. Toți primarii și-au luat angajamentul în speranța să fie votați, dar niciunul nu a rezolvat problema apei calde, mai susține acesta.
”E o situație tragică, fără precedent, foarte critică. Sunt oameni săraci, oameni cu pensii mici, cu salarii medii, care nu au avut bani să își construiască o vilă. Am tras multe semnale de alarmă. Vorbesc de cel puțin 15 ani în urmă. Am tras semnale de alarmă la toți primarii.
Toți și-au luat angajamentul, ca să fie votați, că o să rezolve problema apei calde și a căldurii. N-au rezolvat niciunul. 60.000 de apartamente, două grădinițe, un liceu, patru cămine de nefamiliști, două cămine de bătrâni, plus alea 60.000 de apartamente, de cânt sunt eu și le alimentez, acești consumatori din Sectorul 6 nu au avut nicio problemă”, a declarat Constantin Bucur, directorul unui CET privat, pentru Realitatea Plus.
„Subvenția de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ”
Facturi uriașe la gaze încep să fie emise către populație. Asociațiile de protecție a consumatorilor susțin că actele normative de subvenționare și plafonare a prețului ar putea să nu aibă efectul scondat.
Asociația pentru Energia Inteligentă a prezentat cazul unui consumator casnic ce a primit o notificare care l-a lăsat fără cuvinte. Concret, acesta a fost înștiințat de mărirea prețului de la 107 lei/ Mwh, la suma de 900 lei/MWh, arată știrileprotv.ro.
„Subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ, spre exemplu: un consumator care plătea anul trecut 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/lună (TVA inclus), dacă – atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1000 mc/sezon rece 2021/2022 (într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită) –
urmează să achite lunar pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh, suma de 4205 lei/luna, din care statul îi va compensa 1051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele)”, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.