Vești proaste pentru toți românii! Ce s-ar putea întâmpla cu TVA-ul, după alegeri

de: Ștefan R. Apostol
15 10. 2020

România a fost grav afectată de criza coronavirusului. PIB-ul pentru prima jumătate a anului 2020 a scăzut cu 4,6% de la an la an. În acest context din ce în ce mai mulți analiști financiari trag semnale de alarmă. Unul dintre ele, conform economistului Valentin Tătaru, și un scenariu plauzibil, este cel al creșterii TVA, după 6 decembrie.

Valentin Tătaru: ”Inflație de 2,5%”

Valentin Tătaru este economist la ING din București, acoperind România, Bulgaria, Serbia și Croația. S-a alăturat ING în 2007 drept comerciant și a absolvit un master în economie la Academia de Studii Economice din București. Economistul Valentin Tătaru, într-o analiză publicată pe Economica.net, vorbește despre un scenariu plauzibil pentru perioada imediat următoare, după alegerile din decembrie.

”Pentru 2021, avem o prognoză de 2,5%. Valoarea este atât pentru inflația medie, cât și pentru cea de la sfârșitul anului, pe care o afirmăm în continuare. Acest scenariu este real deși recunoaștem că riscurile sunt clar distorsionate cel puțin pentru inflația medie mai mică.”, spune Valentin Tătaru, economist ING Bank.

Ce s-ar putea întâmpla cu TVA-ul, fix după alegeri

În opinia economistului Valentin Tătaru creșterea TVA este aproape o certitudine în marea debusolare economică creată de actuala criză. Economistul preconizează că, imediat după 6 decembrie, rata cheie de 1,50% nu va fi modificată până la jumătatea anului 2021.

”Există încă o vizibilitate politică limitată dincolo de alegerile din decembrie. În special în ceea ce privește aspectul fiscal, în care credem că nu poate fi exclusă o corecție a bugetului printr-o reformă fiscală (o majorare a TVA este principalul nostru suspect). Banca Națională a României urmează să își publice Raportul privind inflația în noiembrie și, împreună cu reducerea previziunilor sale cel puțin pentru 2020, va sublinia probabil incertitudinile care depășesc alegerile.”a mai spus Valentin Tătaru.

Valentin Tătaru, economist ING, vești sumbre pentru români

 

Valentin Tătaru mai spune că poziția fiscală s-a deteriorat și mai mult. România a intrat în criza Covid-19 în urma unui deficit fiscal semnificativ de 4,3% din PIB în 2019. Conform specialiștilor ar trebui să existe o combinație dintre o economie în scădere și venituri fiscale mai mici. De asemenea un program de stimulare de aproximativ 4% din PIB. Dar și o altă creștere a pensiilor în septembrie 2020. Cu toate astea există riscul ca deficitul fiscal din 2020 să ajungă la aproximativ 8,6% din PIB, așa cum se prevede în bugetul revizuit din august 2020.

România are încă factorul atenuant al unui nivel relativ moderat al datoriei publice. Acesta se ridica la 35% la sfârșitul anului 2019, deși acest raport crește rapid. Ca urmare a creșterii deficitului bugetar, agențiile de rating de credit și-au redus perspectivele asupra României, dar țara rămâne pe teritoriul de nivel investițional.