Vești proaste pentru toți românii care beau vin. Ce se va întâmpla cu sticlele de la raft

de: Alexandra Chivu
12 09. 2020

Arșița a sărăcit mare parte din podgoriile românești, unde producția de struguri va fi și cu 30 la sută mai mică, față de cea din 2019. Drept urmare, vom avea vin mai puțin, dar mai bun.

Producția de struguri, afectată de lipsa ploilor. Ce se întâmplă cu sticlele de vin de la raft

În Dealu Mare, cea mai compactă zonă viticolă din țara noastră, culesul a început în urmă cu două săptămâni. Dacă anul precedent grindina a fost cea care a nimicit recolta de aici, anul acesta, producția de struguri a fost redusă de seceta prelungită.

„Producția de anul acesta este mai mică decât producțiile medii din Dealu Mare. Estimăm undeva în jur de 25-30 la sută mai puțin decât o producție normală”, a spus Aurelia Vișinescu, proprietar cramă, pentru Știrile PRO TV.

Aceleași probleme sunt și în Dobrogea, dar și în Moldova, unde se vorbește de producții de struguri mai mici și cu 30%, comparativ cu anul trecut.

„Anul ăsta o problemă foarte mare a fost lipsa precipitațiilor, multe parcele au suferit de lipsa ploii. Se impune, poate, începerea unor proiecte de înființare de sisteme de irigații în plantațiile viticole, inclusiv pe deal, pentru că seceta se acutizează de la an la an”, a spus Mihai Baniță, vinificator cramă, pentru sursa menționată.

Partea plină a paharului

În schimb, lipsa apei și arșița soarelui fac strugurii mai dulci și mai aromați, ceea ce înseamnă mai mult zahăr și o concentrație de alcool mai ridicată. Astfel, vinul, cu precădere cel roșu, va fi unul de colecție.

„Vinurile ar trebui să fie mai concentrate, mai expresive, mai profunde, am putea spune, cu mai multă amplitudine. Clar un an care va fi, acolo, în calendarul enologic, un an particular”, a explicat Bogdan Costăchescu, vinificator cramă.

Culturi arse de secetă în nordul teritoriului

Atât de uscat este pământul că nici nu poate fi arat. Ar ieși doar bolovani. Seceta a ars o treime din ogoarele din Botoșani. 100 de mii de hectare de culturi de porumb, floarea soarelui și lucernă au fost distruse de razele puternice ale soarelui. Iar, în lipsa ploilor, pământul a crăpat și fermierii au văzut cum toată munca lor este distrusă.

11.000 de fermieri din județul Botoșani așteaptă să fie despăgubiți de guvern, doar că banii nu vor veni prea curând. Pentru culturile de primăvară calamitate, agricultorii vor primi între 700 și 1.000 de lei/ hectar. Pentru cele de toamnă, încă nu s-a stabilit.