Vești proaste pentru românii cu credite la bancă. Alerta dată de specialiști, ce se întâmplă și cu chiriile
Criza politică ar putea arunca în aer valoarea euro, care a ajuns să crească pe zi ce trece tot mai mult, spre îngrijorarea românilor.
La începutul acestui an, analiștii financiari nu preconizau o creștere semnificativă a monedei unice europene, însă lucrurile s-ar putea schimba până la finalul acestui an.
Vești proaste pentru românii cu credite la bancă
În 2020 pe vremea aceasta, un euro era 4,84 lei, dar acum a ajuns să fie 4.94 lei. Creșterea euro ar însemna creșterea ratelor, a facturilor, chiriilor, a prețurilor, mașinilor sau a apartamentelor.
„Leul a fost apărat, protejat de Banca Națională. Prin urmare aștept ca și în continuare, în perioada următoare leul să fie protejat de Banca Națională. Sigur că dacă tendința pieţei este de devalorizare, nici Banca Națională nu va putea să susțină continuu pentru că ăsta este efectul economiei naționale. Însă mă aștept în continuare ca euro să fie aparat de BNR”, a declarat Adrian Bența, analist politic.
Acest lucru înseamnă că la o chirie de 350 de euro se va adăuga un plus de 35 de lei în fiecare lună. Mai mult de atât, dacă un apartament valorează 100.000 de euro, schimbarea valutară bruscă va aduce un plus de 10.000 de lei, scrie Antena 3.
Valurile de scumpiri din următoarea perioadă se vor resimți în toate domeniile. Prețul alimentelor va crește semnificativ, iar buzunarele românilor vor fi serios afectate de criza politică.
„Ce cumpărai anul trecut cu 200 de lei, nu mai iei anul acesta”, spune un bărbat.
Euro ar putea ajunge la 5 lei până la finele anului 2021
Sondajul realizat de CFA România mai arată că rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni, ianuarie 2022 – ianuarie 2021, a înregistrat o valoare medie de 2,64 la sută. În ceea ce privește cursul de schimb euro – leu, peste 85% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele luni. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9283, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9825 lei pentru un euro, relevă sondajul.
Cu o marjă de eroare, am putea spune că până la finele anului 2021, conform predicțiilor, am putea plăti 5 lei pentru un euro la casele de schimb valutar. Sondajul CFA România mai scoate în evidență faptul că 56% dintre cei intervievați sunt de părere că și piața imobilelor va crește artificial și va fi supraevaluată, ca efect al deprecierii leului și a crizei economice.