Vești proaste pentru români! Ce se întâmplă cu restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații

de: Ștefan R. Apostol
26 02. 2021

În cadrul Sumit-ului de joi, 25 februarie 2021, liderii UE au discutat despre pandemie. Alte teme de discuție au fost politica de apărare. Dar și deciziile legate de viața publică și libera circulație în pandemie.

Conferința video a membrilor UE

Pe 25 februarie, liderii UE s-au întâlnit pentru a discuta situația actuală a pandemiei COVID-19. În același timp discuțiile s-au axat pe pregătirea pentru amenințări la adresa sănătății. Liderii UE au făcut și bilanțul situației epidemiologice. Aceștia vor continua să lucreze împreună și să își coordoneze acțiunea pentru a combate pandemia COVID-19, să țină situația generală sub o analiză atentă și să ia măsuri după cum este necesar.

Liderii UE au discutat măsurile pentru accelerarea aprobării de reglementare și producerea vaccinurilor împotriva coronavirusului, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel. Scrisoarea lui Michel a subliniat nerăbdarea crescândă în rândul liderilor Consiliului European cu privire la lansarea relativ lentă a vaccinărilor din UE.

Decizii privind restricții de călătorie luate de liderii UE

Liderii UE au fost de acord asupra necesității de a restricționa călătoriile neesențiale pentru moment. Aceștia au salutat adoptarea celor două recomandări ale Consiliului privind călătoriile în interiorul și în interiorul UE.

Potrivit acestora, restricțiile pot fi introduse în conformitate cu principiile proporționalității și nediscriminării și luând în considerare situația specifică a comunităților transfrontaliere. Fluxul de bunuri și servicii în cadrul pieței unice trebuie asigurat, inclusiv prin utilizarea Green Lanes.

“Trebuie să ne pregătim pentru situația în care trebuie să vaccinăm în continuare perioade mai lungi de timp, poate chiar ani de zile, din cauza noilor variante de coronavirus, situație cunoscută din răspândirea gripei”, a afirmat Angela Merkel.

Liderii UE și-au exprimat sprijinul larg pentru programul comun de cumpărare a vaccinurilor al Comisiei. Programul a asigurat accesul egal pentru toate cele 27 de țări, indiferent de dimensiune. De asemenea, și-au exprimat consternarea din cauza deficiențelor de producție și a altor probleme care au încetinit vaccinarea cetățenilor. Liderii UE au mai discutat și despre restricțiile controversate la frontieră impuse de unele țări.

”Măsuri restrictive privind călătoriile neesențiale pot fi încă necesare pentru a limita răspândirea virusului. Cu toate acestea, fluxul de bunuri și servicii pe piața unică, precum și rolul jucat de benzile verzi, rămân esențiale. Nu s-au abordat în mod specific unele controale la frontieră ale unor țări. Inclusiv Germania și Belgia se confruntă cu angajamentele anterioare ale liderilor care coordonează astfel de măsuri.”, a scris Michel.

S-a mai discutat despre eforturile internaționale de a furniza vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare. O altă temă a fost  abordarea comună a „certificatelor de vaccinare” atât ca fișă medicală, cât și, eventual, ca document de călătorie.

Declarația membrilor Consiliului European privind COVID-19

În declarația semnată la finalul zilei de ieri, liderii UE au accentuat faptul că sunt hotărâți să continue să lucreze împreună și să se coordoneze acțiunea pentru a aborda pandemia și consecințele acesteia. Situația epidemiologică rămâne gravă, se spune în decalrația comună. iar noile variante reprezintă provocări suplimentare. Prin urmare, trebuie să se mențină restricții stricte. În același timp se vor intensifica eforturile pentru a accelera furnizarea de vaccinuri.

”Pentru moment, călătoriile neesențiale trebuie restricționate. Salutăm adoptarea celor două recomandări ale Consiliului privind călătoriile în interiorul și în interiorul UE. Conform acestora restricțiile pot fi introduse în conformitate cu principiile proporționalității și nediscriminării și luând în considerare situația specifică a comunităților transfrontaliere. Fluxul nestingherit de bunuri și servicii în cadrul pieței unice trebuie asigurat, inclusiv prin utilizarea Green Lanes.”, se mai spune în declarație.