Vești proaste pentru români. Alimentele care au explodat în ultimul an, câți bani dăm acum în plus la cumpărături
Luna august 2021 a venit cu foarte multe scumpiri pe piața din România. Prețurile alimentelor din supermarketuri au crescut considerabil. Care sunt produsele pentru care românii au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.
Ce alimente s-au scumpit în august 2021
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a anunțat joi, 3 septembrie, că preţurile alimente precum zahăr, uleiuri vegetale şi unele cereale au fost majorate semnificativ, iar indicele global al costurilor produselor alimentare a crescut considerabil în luna august, după două luni de declin.
Food Price Index măsoară modificările de prețuri într-un coș de alimente care ar conține produse precum cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În augustl 2021, indicele a urcat până la 127,4 puncte, față de valoarea de 123,5 puncte înregistrată în luna iulie.
Mai mult de atât, statisticile arată că preţurile au urcat cu 32,9% în august 2021 față de luna a opta a anului trecut. Tarifele pentru cereale s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna iulie, în timp ce prețul grâului s-a micșorat cu 8,8%, iar orzul a urcat cu 9%.
De asmenea, miercuri, 1 septembrie, cotaţia porumbului la bursa de cereale de la Chicago a scăzut cel mai mult din ultimele şapte săptămâni, din cauza pagubele provocate de uraganul Ida din Statele Unite ale Americii.
Furtuna a provocat pagube în peste un milion de case şi firme din statul Louisiana fără curent electric şi a închis terminalele de export de cereale din New Orleans.
Cu cât a crescut prețul la ulei, zahăr și lactate
Un alt aspect îngrijorător este faptul că preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august față de luna iulie a acestui an, în timp ce preţurile la lactate au scăzut uşor. În schimb, pentru zahăr, oamenii trebuie să scoată din buzunar cu 9,6% mai mult decât în luna precedentă, din cauza situației incerte privind producția dim Brazilia.
Potrivit celor de la Adevărul, în 2021, seceta drastică din câteva ţări mari producătoare de cereale a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de semințe.
Cu alte cuvinte, în 2021 vorbim despre o cantitate de aproximativ 2,788 miliarde tone de cereale, o cantitate mai mică față de estimările de 2,817 miliarde tone, totodată în creştere faţă de nivelul din 2020.
Cu siguranță cea mai semnificativă schimbare a fost cea privind cazul producţiei de grâu. Aceasta a scăzut dramatic în luna august, cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din luna iulie care ajungea la 769,5 milioane tone. Motivul îl reprezintă condiţiilor meteo nefavorabile din Rusia, Canada, Statele Unite ale Americii și Kazahstan.