Vești proaste pentru copii și părinți. Ce se întâmplă cu dublarea alocațiilor

de: Alexandra Chivu
09 04. 2020

Vești proaste pentru copii și părinții din România. Alocațiile trebuiau să fie majorate încă de la 1 februarie, însă Guvernul a amânat data aplicării legii până la 1 august. Ce dezicie au luat acum oficialii.

Ce se întâmplă cu dublarea alocațiilor

Alocații dublate. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii, în acest sens în ianuarie 2020. Mai exact, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, conform Administrației Prezidențiale.

Guvernul vrea să amâne din nou dublarea alocațiilor

Astfel, alocațiile urmau să fie în cuantum de:
a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;

c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Prioritare sunt altele

Ulterior, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, la Parlament, că a decis împreună cu liderii de grup ai PSD convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care să fie adoptată legea privind eliminarea pensiilor speciale, motivând că, în spațiul public, a apărut informația că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale. Președintele declara la începutul anului că nu are de gând să refuze promulgarea acestei legi.

Însă, la scurt timp, premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocațiilor, până când vor fi găsite resurse financiare.

S-a dat un nou termen: 1 august. Însă, din cauza pandemiei de COVID-19, Guvernul vrea să amâne încă o dată dublarea alocației. O asemenea măsură luată în acest moment ar avea, susțin guvernanții, un impact semnificativ asupra bugetului statului, toate fondurile fiind folosite pentru combaterea virusului.

De altfel, Florin Cîțu, ministru de Finanțe, a declarat că prioritar acum pentru Guvern este ca toate finanțele de care beneficiază să fie folosite pentru a stopa criza produsă de noul virus.