Vești proaste pentru cei care vor să cumpere apartamente. Ce se întâmplă în România în 2022

de: Iulia Statie
15 01. 2022

Mulți români își doresc să se mute în propriul apartament, astfel că sunt în căutare de locuințe cât mai bune pentru stilul de viață pe care îl au. Cu toate acestea, vești neplăcute vin din partea domeniului imobiliarelor. Anul 2022 nu o să fie unul chiar așa de profitabil pentru numeroase persoane.

Ce se întâmplă cu apartamentele în 2022

Cei care vor să își cumpere o locuință ar trebui să nu mai stea pe gânduri, mai ales pentru că sunt așteptate scumpiri imense. Prețul mediu pentru un metru pătrat util solicitat pentru un apartament a ajuns la 1,593 euro, existând o creștere de 2,7% față de luna anterioară, potrivit indicelui imobiliare.ro.

„Pe tot parcursul anului trecut, prețurile au crescut cu 15-30%, în funcție de segmente (garsoniere, 2 camere…). Asta din cauza creșterii prețurilor la materiale, la manoperă, dar și a cererii foarte mari.

Iar apartamentelor noi le-au tras în sus și pe cele vechi.”, a transmis Robert Dobrescu, directorul agenției imobiliare Nobila Casă Răsăriteană din Capitală, pentru Click.ro.

„Cine are bani, să profite și să cumpere acum!”

Persoanele care vor să beneficieze de propria locuință trebuie să scoată sume mari din buzunar, ținând cont de scumpirile care au legătură cu materialele, taxele de oraș, carburantul și multe altele. Românii care pot să își cumpere un apartament ar trebui să recurgă la respectiva investiție cât mai repede.

„Anul acesta, apartamentele se vor scumpi cu 5-10%, iar dacă vreți să vă achiziționați o locuință, nu are sens să așteptați. Cine are bani, să profite și să cumpere acum!

În următorii ani, prețurile vor crește dezastruos, pentru că și noi urmăm trendul Europei, cu salarii mai mari, nivel de trai mai ridicat, dar și taxe mai mari pentru șantiere, muncitori.”, a explicat specialistul.

„Băncile sunt acum foarte atente la creditare”

Mulți se tem că o să se ajungă la situația devastatoare din 2007-2008. Pe atunci, piața imobiliară era supraevaluată, iar prețurile creșteau fără oprire. Cu toate acestea, Robert Dobrescu a punctat că nu o să fie nici vorbă de așa ceva, ținând cont de schimbările din ultimii ani.

„Băncile sunt acum foarte atente la creditare, nu mai acordă împrumuturi oricui și oricum.

Iar acum, spre deosebire de anii trecuți, creșterea nu e generată de lăcomia dezvoltatorilor și de proasta informare a clienților, ci de o creștere a întregului spațiu economic – taxe de ecologizare, transport, facturi, materiale… lucruri care nu prea se văd din afară.”, a mai zis specialistul.

În momentul de față, o garsonieră în București ajunge la un preț situat între 40.000 și 60.000 de euro, în timp ce un apartament de două camere costă peste 60.000 de euro. În același timp, un apartament de trei camere ajunge la o valoare situată peste 80.000 de euro.