Vești proaste despre dublarea alocațiilor pentru copii. Informații de ultimă oră
Veste proastă pentru părinții și copiii care încă mai sperau la o majorarea a alocațiilor. Potrivit noului text al Ordonanței pe care o pregătește Guvernul, atât dublarea alocațiilor în tranșe, cât și alte două forme de majorări nu vor mai exista. Din păcate, acest lucru nu poate decât să ne ducă cu gândul la o neasumare a promisiunilor făcute de actuala guvernare.
Ce se întâmplă, de fapt, cu majorarea promisă a alocațiilor
Potrivit unor surse Antena3, alocațiile copiilor vor stagna pentru moment, astfel că nu mai este loc de majorări, așa cum însăși cei de la putere au promis, ba mai mult, au creat chiar și un calendar cu datele la care se vor majora.
Se pare că acest proiect va fi adoptat printr-o Ordonanța de Urgență făcută publică săptămâna viitoare, moment în care Parlamentul nu va mai avea loc de negocieri sau dezacorduri.
Astfel, în timp ce pentru pensiile speciale, care pot ajunge și până la 78.000 de lei, există bani în bugetul statului, ajutoarele pentru copii par să nu fie o prioritate pentru Guvernul actual.
Potrivit noului proiect, mărirea cu 20% care ar fi trebuit să aibă loc în două săptămâni se va amâna pentru 1 ianuarie 2022, în timp ce alte două majorări cu 20% promise pentru 1 ianuarie 2022 şi 1 iulie 2022 nu vor mai avea loc.
Dacă lucurile vor rămâne ala cum este prevăzut în noul proiect, înseamnă că alocațiile copiilor sub doi ani, respectiv, copilașilor cu handicap vor fi mai mici cu 114 lei, în timp ce pentru cei cu vârsta de până la 18 ani, alocațiile vor scădea cu 57 de lei.
Cum vor arăta alocațiile copiilor în anul 2022
În urma renunțării la majorarea alocațiilor, Guvernul va reuși să facă o economie pentru acest an de 816 milioane de lei, iar în 2022, economia ar fi de vreo două miliarde de lei.
Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă se doreşte ca începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii să fie stabilită în cuantum de:
a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap, potrivit sursei citate.