22 sept. 2021 | 17:56

Vești de ultimă oră despre prețul gazelor de la iarnă. Singura confirmare venită din partea Guvernului

Social
Vești de ultimă oră despre prețul gazelor de la iarnă. Singura confirmare venită din partea Guvernului
Intră România în criza gazelor naturale sau nu?

În ultimele zile se tot vorbește de o criză a gazelor naturale în România, în contextul prețurilor ridicate și ca urmare a deciziei Rusiei de a micșora transportul de gaze naturale către Europa. Specialiștii vorbesc de o adevărată criză care ar putea genera un colaps la nivelul întregii țări. Premierul a discutat astăzi această situație, dând asigurări că nu se pune deocamdată problema de criză.

Rusia nu mai dă gaze naturale Europei. Prețurile au explodat

În urmă cu mai puțin de 24 de ore Agenția Internațională pentru Energie a cerut Rusiei să mărească transportul de gaze naturale în Europa pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice. Agenția devine primul organism internațional important care a abordat afirmațiile comercianților și oficialilor străini că Moscova a restricționat aprovizionarea cu gaze naturale.

Grupul cu sediul la Paris a declarat că, în timp ce Rusia îndeplinea contracte pe termen lung către clienții europeni, furniza mai puține gaze naturale către Europa decât înainte de pandemia de coronavirus.

„AIE consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea transportului de gaze naturale în Europa și pentru a se asigura că depozitarea este umplută la niveluri adecvate în pregătirea pentru sezonul de încălzire de iarnă care vine.

Aceasta este, de asemenea, o oportunitate pentru Rusia de a-și sublinia acreditările ca furnizor de încredere pentru piața europeană.”, a declarat AIE.

Agenția europeană este finanțată în principal de membrii OECD pentru a oferi consiliere cu privire la politica energetică și Securitate.

Gazprom a impus monopol pe transportul de gaze

Unii membri europeni ai parlamentului au solicitat o anchetă asupra Gazprom, exportatorul rus de gaze naturale cu monopol, susținut de stat. Oficialii și comercianții străini s-au întrebat de ce compania a limitat vânzările suplimentare pe piața spot către Europa. Aceștia spun că acest lucru a alimentat o creștere a prețurilor care implicit crește facturile gospodăriilor și amenință industriile de pe întregul continent.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat săptămâna trecută că Gazprom își îndeplinește obligațiile de aprovizionare cu gaze naturale și că este gata să crească producția, dacă este necesar. Dar a avertizat că prețurile ar putea crește și mai mult iarna din cauza penuriei în instalațiile subterane.

Prețurile la gaze naturale au crescut din nou luni, după ce Gazprom a refuzat să rezerve capacități suplimentare pentru exportul prin Ucraina în octombrie și a rezervat doar o treime din spațiul disponibil pe gazoductul Yamal prin Polonia.

Rusia dorește, de asemenea, să obțină aprobarea pentru a începe conducta Nord Stream 2 către Germania, un proiect finalizat recent. Proiectul este controversat parțial pentru că va redirecționa o parte din transportul de gaze naturale prin Ucraina. Rusia a purtat aici un război în regiunile de frontieră de est din 2014.

Intră România în criza gazelor naturale sau nu. Florin Cîțu dă asigurări că vom avea gaze

În acest context analiștii români spun că România ar putea intra într-o criză generalizată a gazelor naturale. De altfel s-a putut constata pe piața locală o creștere a prețului de furnizare la gazelenaturale, creștere operată de Romgaz. Analiștii spun că, cel puțin în București, Elcen ar putea plăti cu 60% mai mult decât în anii trecuți pe MWh de la Romgaz.

Pentru a elimina orice suspiciune premierul Florin Cîțu a ieșit astăzi în fața opiniei publice declarând că nu vom duce lipsă de gaze naturale în această iarnă, existând stocuri suficiente. În același timp, pe fondul scandalului cu facturile exorbitante emise de furnizori, premierul a avut o declarație șovăitoare când s-a adus în discuție posibila plafonare a prețurilor la gaze.

„Nu rămânem fără gaze în această iarnă. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Plafonarea sună bine, dar înseamnă costuri foarte mari pentru companii.

România este o țară producătoare, eu vreau ca ei să investească bani, nu să le fac probleme”, a precizat Florin Cîțu.

Deși există alternative la sistemele pe gaze naturale, costurile sunt extrem de mari și nu toți românii și-l pot permite.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
EVZ.ro
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Cele mai bune ouă din magazine. Ce trebuie să știți despre ouăle BIO
EVZ.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Capital.ro
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti până pe 30 aprilie. Lista imobilelor afectate
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Statul acordă noi subvenții de până la 2.000 de lei. Cererile se pot depune până în luna iunie
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro