Vești cumplite pentru români în plină vară. Ce facturi cresc de la 1 iulie 2024

de: Ionuț Vieru
28 06. 2024

Veste rea pentru români! De la 1 iulie 2024 se vor scumpi facturile la gaze naturale, anunță Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Au fost majorate tarifele reglementate de distribuție.

Facturi mai scumpe la gaz de la 1 iulie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a decis, în ședința de miercuri, majorarea tarifelor de distribuție a gazelor în medie cu 19%, începând cu data de 1 iulie.

Prin urmare, facturile vor crește cu circa 6%, având în vedere că distribuția înseamnă în jur de 30% din prețul final. Noile tarife de distribuție se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.

Ca și exemplu, un client casnic care locuiește într-un apartament cu 3 camere și are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, ar putea crește valoarea lunară a facturii cu circa 2,5 lei.

De ce a decis ANRE majorarea tarifelor de distribuție a gazelor naturale

Potrivit Autorității Națională de Reglementare în Energie, modificarea tarifelor este determinată de trei factori:

  • Creșterea costurilor serviciului de distribuție de gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%;
  • creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate;
  • reducerea cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Avem printre cele mai ridicate prețuri din UE la gaze naturale

Chiar dacă suntem producători de gaze, avem printre cele mai ridicate prețuri din Uniunea Europeană. Potrivit ultimului raport Eurostat, ne depășesc doar Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Irlanda. În rest, prețul gazului este în scădere.

Putem lua ca și exemplu un furnizor de energie din Țările de Jos, acolo unde erau cele mai mari tarife din Europa. Acesta a anunțat că prețurile vor scădea, deoarece a cumpărat gaze la prețuri mai avantajoase.

„Acest fenomen pe care îl numim facturi este un fenomen menținut de guvern. Aceste facturi mari duc la bugetul statului tot ceea ce înseamnă taxe, contribuții și așa mai departe.

Guvernul în mod clar nu are interesul să reducă costurile la energie, ceea ce e un lucru grav și periculos pentru condițiile de viață ale populației, dar și pentru mediul de afaceri”, ne spune Mircea Coșea, profesor de științe economice la ASE.