Vești bune pentru toți șoferii români. DRPCIV a făcut anunțul așteptat de câțiva ani buni
În sfârşit, veşti bune pentru toți șoferii români. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a făcut anunțul așteptat de câțiva ani buni de conducătorii auto din România.
Şoferii români, veste extraordinară de la DRPCIV
După ani de zile de stat la cozi interminabile, nervi şi timp pierdut, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor a făcut anunţul aşteptat de toți șoferii români. Începând de luna aceasta, DRPCIV lansează serviciul online pentru facilitarea plăţilor pentru permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și autorizației de circulație provizorie.
”Începând cu luna decembrie, în continuarea eforturilor de digitalizare, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) lansează un nou serviciu online prin intermediul site-ului propriu, pentru facilitarea plăţilor reprezentând contravaloarea permisului de conducere, certificatului de înmatriculare şi autorizaţiei de circulaţie provizorie”, anunţă DRPCIV.
Şoferii pot plăti accesând site-ul www.drpciv.ro, servicii online – plăți sau la finalizarea programării online la ghișeu, utilizând cardul bancar. Pentru tranzacțiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghişeul.ro dovada plății nu este necesară, mai precizează Direcţia. De asemenea, este important de precizat că datele de plată online nu vor fi accesibile și nu vor fi stocate de DRPCIV.
Practic, de acum, cei care doresc să plătească totul online au nevoie doar de un card bancar şi de o conexiune la internet. Printre avantajele acestei îmbunătăţiri se numără faptul că plata se poate face oricând, de oriunde, timpul de aşteptare este semnificativ redus, şoferii nu mai sunt nevoiţi să stea la cozi sau se încadreze în programul ghişeelor.
Taxa pentru eliberarea permisului de conducere, majorată
O veste mai puţin bună pentru şoferi, însă, este cea legată de majorarea taxei pentru permisul de conducere. Suma pe care o vor plăti de acum cei care cer eliberarea carnetului de şofer este de 89 de lei. Şi tariful pentru certificatul de înmatriculare a crescut la 49 de lei.
De asemenea, Codul Rutier aduce schimbări importante. De exemplu, autoturismele parcate pe spaţiile verzi, în parcuri sau pe drumurile publice vor putea fi ridicate. Pentru a-și putea recupera mașina, șoferii vor fi nevoiți să plătească mai multe taxe dar și o amendă, contravaloarea acesteia fiind stabilită la nivel local.
Iată ce trebuie să conţină documentul în baza căruia se va recupera autoturismul ridicat:
- dată, oră şi locul ridicării vehiculului;
- gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care-l întocmește, precum şi unitatea din care face parte;
- indicarea expresă a temeiului juridic referitor la normă încălcată;
- menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;
- menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
- date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.