Vești bune pentru toti părinții din România! Guvernul a luat decizia finală: ce se întâmplă când școala trece online
În sfârşit vin veşti bune pentru toţi părinţii din România! Guvernul a anunţat ce se va întâmpla când elevii vor începe şcoala online. Decizia este finală.
Guvernul, decizie importantă. Ce se întâmplă când şcoala trece online
Guvernul a aprobat joi, 27 august, Ordonanţa de Urgenţă prin care se pot acorda zile libere părinţilor care rămân acasă pentru supravegherea copiilor atunci când şcoala va fi online. Decizia a fost luată de Executiv în plină pandemie de coronavirus. Astfel, unul dintre părinţi va sta acasă, însă va fi plătit de stat.
Ordonanţa îi vizează pe cei care au copii sub vârsta de 12 ani, iar suma acoperită este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Maximul oferit de stat va fi de 193 de lei pe zi brut, adică 113 lei net, scriu cei de la Edupedu.ro. Practic, suma maximă la care se poate ajunge într-o lună este de 2.382 de lei. In cazul copiilor cu dizabilităţi, vârsta creşte până la 26 de ani.
Pentru a putea beneficia de acest lucru, părintele care supraveghează copilul va trebui să depună o cerere către angajator, iar acesta va cere decontarea de la stat. De asemenea, cel care va continua să lucreze va semna o declarație pe proprie răspundere că nu a a solicitat zile libere.
În ce condiţii nu se va aplica legea
Desigur, există nişte condiţii în care legea nu se va putea aplica. Astfel, zilele libere nu se vor putea acorda dacă:
- unul dintre părinţi se afla în concediu de creştere a copilului.
- este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere.
- e în concediu de odihnă sau fără plată.
- are raportul de muncă suspendat.
- are venituri din alte activități și drepturi (drepturi de proprietate intelectuală, venituri din agricultură sau din activități independente etc.).
Este important de precizat că Ordonanţa de Urgenţă se aplică și părinților din familii monoparentale.