Vești bune pentru români! Cine se poate pensiona cu 13 ani mai devreme. 12 meserii, în categoria condițiilor de muncă specială
În luna februarie și mai a acestui an, a existat pe masa deputaților un proiect legislativ pentru completarea Legii nr.263/2010, ce are ca obiect sistemul unitar de pensii publice. Proiectul de lege a fonst inițiat de un grup de șase deputați PSD.
Proiect de lege. Cine se poate pensiona cu 13 ani mai devreme
Conform proiectului, devenit ulterior Legea nr.188/2020, prin adoptarea acestuia în Camera Deputaților și în Senat, adăuga completări în ceea ce privesc condițiile de pensionare a unor categorii sociale, însumând aproximativ alte 12 meserii, pe lângă cele deja existente.
Prin acest proiect, inițiativă legislativă se completează alineatul (5) al articolului 65 din Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice. O parte din cei vizați sunt și locuitorii localităților din Valea Jiului, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa și Uricani. Astfel locuitorii acestora vor beneficia de pensionarea anticipată, fără a suporta penalități aferente.
Proiect de lege. 12 meserii, în categoria condițiilor de muncă specială
Prin aceeași propunere legislativă se introduc noi categorii de persoane care pot ieși anticipat la pensie, fără a fi penalizați. Este vorba de angajații din sectorul de construcții nave care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice:
- control nedistructiv cu radiatii ionizante,
- izolare cu vată minerală,
- galvanizare,
- sablare/zincare,
- vopsitorie,
- sudură,
- montare/demontare schele,
- lăcăitușerie montaj,
- tubulaturii montaj,
- polizare montaj,
- mecanica montaj,
- electrica montaj.
Conform proiectului legislativ stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 53 de ani pentru femei și 55 de ani pentru bărbați.
Este cunoscut faptul că respectivele condiții de muncă din industria navală sunt grele. De altfel acestea sunt considerate nu numai inconfortabile, dar și periculoase pentru sănătatea lucrătorilor.
Munca in construcția navală se desfășoară în principal în aer liber, adesea în condiții meteo grele sau în hale de mare capacitate în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzația de căldură este amplificată.
Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenții deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viața angajaților. Grupul parlamentar care a demarat acest proiect consideră că prin promovarea acestei initiative legislative se va rezolva o problemă socială gravă existentă.
Grupul parlamentar, din Camera Deputaților, care au demarat acest proiect legislativ, este format din deputații PSD Babuş Radu, Niţă Nicu, Popa Florin, Simion Lucian-Eduard, Vrăjitoru Sorinel-Marian și Resmeriţă Cornel-Cristian.
Cele două amendamente legislative au fost aprobate în Camera Deputaților în data de 17 februarie, respectiv 13 mai a.c, ca mai apoi să fie adoptate și în Senatul României.
Proiectul de lege a fost semnat și de Președintele Klaus Iohannis și a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 21 august 2020.