Vești bune pentru profesorii care așteaptă vaccinul. Valeriu Gheorghiţă a făcut anunțul zilei

de: Ștefan R. Apostol
23 02. 2021

Deși noul semestru a început din 8 februarie, majoritatea profesorilor nu au fost vaccinați anti-covid. Astăzi coordonatorul campaniei de vaccinare anunța începerea vacinării profesorilor din mai multe județe și din Capitală. În același context Valeriu Gheorghiță a anunțat că centrele speciale vor primi cu prioritate cadrele didactice în scopul imunizării.

Valeriu Gheorghiță  anunță începerea campania de vaccinare a profesorilor din România

Începând de mâine, 24 februarie 2021, Valeriu Gheorghiță anunță demararea campaniei de vaccinare a profesorilor din România. Marea majoritate a acestora sunt din Capitală, dar și din alte 23 de județe, conform comunicatului dat de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Începând din data de 25 februarie, anul curent, se vor vacccina alte cadre didactice în alte 14 județe din țară. Conform raportului dat de Valeriu Gheorghiță, alte cadre didactice vor avea parte de vaccinul anti-covid după data de 26 februarie, urmând ca în data de 1 martie să fie vaccinați profesorii din ultimele două județe rămase.

Față de campania generală, profesorii vor fi vaccinați în centre separate, special concepute. Vaccinul folosit pentru vaccinarea cadrelor didactice până la vârsta de 55 de ani va fi cel de la AstraZeneca. Pentru cadrele didactice peste vârsta de 55 de ani, oficialii anunță folosirea vaccinului Pfizer.

”Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învăţământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces.

Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost vaccinate din rândul personalului didactic şi aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate”, a declarat Gheorghiţă.

Programările cadrelor didatice tot prin platforma digitală

Ca și până acum, mai spune Valeriu Gheorghiță, programarea se va face prin intermediul platformei digitale deja existente. Obligativitatea de programare va aparține instituțiilor școlare din Capitală și din județele aflate pe lista prioritară a campaniei de vaccinare anti-covid. Același Valeriu Gheorghiță spune că centralizarea se va face de către Inspectoratele locale și Inspectoratul școlar al Municipiului București.

“Programarea se va face după o altă modalitate şi nu se efectuează programarea în platforma informatică. Practic unităţile de învăţământ centralizează lista cu personalul propriu care doreşte să fie vaccinat în această perioadă. Aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene. Listele vor fi transmise către direcţiile de sănătate publică.

Direcţiile de sănătate publică, în funcţie de capacitatea cabinetelor de vaccinare şi de perioada pe care am propus-o pentru derularea activităţii de vaccinare efectuează programarea persoanelor respective. Beneficiarii vor fi anunţaţi prin grija inspectoratelor şcolare şi a conducătorilor unităţilor de învăţământ. Procesul de vaccinare ar trebui să dureze între 7-10 zile pentru fiecare judeţ, în funcţie de momentul la care debutează activitatea de vaccinare.”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.