Vești bune pentru pensionari. Cu cât se vor mări pensiile, anul acesta. Punctul de pensie va crește
În sfârșit, apar vești bune pentru pensionari. Teoretic, toate pensiile se vor mări, începând de anul acesta. Află cu cât se vor mări pensiile și cu cât va crește punctul de pensie. Trebuie, totuși, să iei în calcul un aspect despre care puțină lume vorbește, iar PSD nici n-ai vrea să-l știi, cu toate că l-a luat în calcul, astfel încât partidul să iasă basma curată.
Cu cât se vor mări pensiile și când va intra în vigoare, de fapt, noua Lege a pensiilor
După atâția ani în care PSD ți-a promis creșteri substanțiale de pensii, cu toate că ari fi putut să dea legea din primele luni de guvernare, abia acum au votat-o (pentru cetățenii de rând, desigur, pentru restul, cu pensii speciale, legea a fost de mult aranjată).
Cea mai importantă majorare va avea loc abia în toamna anului viitor, atunci când se prefigurează ca punctul de pensie să treacă de 1.700 de lei. Valoarea lui este programată să crească anual…dacă noua Lege a pensiilor va rămâne în vigoare, cu toate că sunt semne că ea n-ar fi sustenabilă. Nu fără o revoltă în rândul salariaților, care au mai multe responsabilități decât un pensionar.
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată marți, 9 iulie, în Monitorul Oficial, dar abia din septembrie 2021 va deveni noua reglementare pentru pensiile publice, actuala lege fiind atunci abrogată.
Când și cu cât se vor mări pensiile
Cu ceva noroc, prima creștere a pensiilor va avea loc de la 1 septembrie 2019 (după cum zice guvernarea PSD). Astfel, punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei.
Următoarea majorare este programată pentru anul viitor, din 2020, tot de la 1 septembrie. De atunci ar trebui să simți o creștere semnificativă a venitului: de la 1.265 de lei va ajunge la 1.775 de lei.
Și, în cele din urmă, a treia majorare ar trebui să aibă loc de la 1 septembrie 2021. Pensia ta ar trebui să mai crească cu încă 100 de lei și să ajungă la 1.875 de lei.
Cum se vor calcula pensiile
Noua lege prevede și o schimbare a formulei de calcul. Va fi luat în considerare punctul de referință: el e calculat ca raportul dintre punctul de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25 (în 2021, valoarea acestui punct va fi de 75 de lei). Astfel, pensia e calculată prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Anual, acest punct de referință se va mări, arată avocatnet.ro.
Totul depinde de rezultatele alegerilor. PSD știe că noua lege nu e sustenabilă pe termen lung, de aceea a și votat-o atât de târziu din mandatul de guvernare. În cazul în care vor pierde viitoarele alegeri, noua conducere va modifica iar schimbările aduse greșit de PSD și atunci, vei da vina pe noul partid aflat la conducere. Marea problemă pentru PSD va fi dacă va câștiga celelalte alegeri pentru că va avea responsabilitatea menținerii (pentru toată lumea) a unor condiții optime de trai, nu doar pentru pensionari.