Vești bune din Grecia pentru toți românii care mai au concedii plănuite acolo. Ce se întâmplă cu incendiile

Vești bune din Grecia pentru toți românii care mai au concedii plănuite acolo. Ce se întâmplă cu incendiile
Incendiile devastatoare încep să fie oprite

Grecia, de mai bine de două săptămâni, trece prin iad. În mai multe zone din insula Evia incendiile devastatoare au înghițit aproape tot. România a trimis 108 pompieri voluntari în ajutorul autorităților elene, pentru a stinge incendiile. Astăzi premierul Kyriakos Mitsotakis a accentuat faptul că incendiile au fost cel mai mare dezastru natural din istoria Greciei.

Grecia a trecut prin iad timp de două săptămâni

Pe 27 iulie Grecia a intrat în iadul incendiilor devastatoare, pe fondul temperaturilor caniculare și a zonelor de pădure uscate. Incendiile sălbatice s-au aprins în afara Atenei și au forțat mai multe evacuări în sudul Greciei. Condițiile meteorologice s-au înrăutățit în zilele următoare, iar pompierii într-o bătălie non-stop au oprit flăcările chiar în afara locului de naștere al olimpiadelor antice.

Pe măsură ce a sosit sprijin suplimentar din țările militare și din Uniunea Europeană, avioanele și elicopterele s-au aruncat peste flăcări în apropierea capitalei, pe insula Evia și în apropierea Olimpiei Antice din sud.

Din mai multe țări europene, printre care și România, au fost trimise unități suplimentare de pompieri să ajute la stingerea incendiilor. România a trimis un detașament de 108 pompieri care se află deja la a șasea zi de intervenții. Alături de pompierii români au mai fost trimiși și pompieri din Republica Moldova.

În cursul acestei zile s-a emis și un comunicat cu privire la acțiunile pompierilor români aflați pe insula Evia.

„În această dimineață, acțiunile de stingere și protecție ale pompierilor români sunt direcționate în zona localităților Metochi și Kalyvia. Dispozitivul va fi similar celui din zilele trecute.

Intervenția se va asigura cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă. Alături de colegii noștri vor fi pompierii din Republica Moldova, care intervin cu 2 mașini de stingere.”, se spune în comunicat.

Incendiile devastatoare încep să fie oprite

Efortul de eliminare a incendiilor catastrofale din Grecia a intrat luni în a doua săptămână. Oficialii au început să evalueze amploarea pagubelor provocate la mii de case și zeci de mii de acri de teren forestier.

Incendiile sălbatice încă ardeau în Turcia din apropiere. În Turcia au murit cel puțin opt persoane, precum și în Italia și în alte părți ale Europei. Un val de căldură prelungit a creat condiții de incendii și pe continent.

Un purtător de cuvânt al serviciului de pompieri din Grecia, Vasilis Vathrakoyiannis, a declarat că mai multe incendii au fost îngrădite într-o mare măsură. Cu toate astea riscul ca acestea să reapără din nou este mare.

Suntem deosebit de îngrijorați de Evia”, a spus Vathrakoyiannis, referindu-se la a doua insulă ca mărime din Grecia. Insula Evia este o întindere masivă în care ar putea reapare incendiile în orice moment dat, a mai spus Vathrakoyiannis.

Cu toate astea veștile bune au început să apară de astăzi. Autoritățile elene spun că au reușit să stingă o mare parte din incendiile ce au devastat Grecia. Deja au apărut și precipitațiile în zonele afectate de incendii, de la mai bine de  două săptămâni de la declanșare.

Meterorologii au anunțat că în Grecia, în acest weekend, vor apărea și posibile vijelii ce pot duce la propagarea rapidă a incendiilor și în alte zone.

Vathrakoyiannis a mai declarat că toți pompierii din teren sunt în continuare în alertă, pe fondul prognozelor meteo pentru weekend, conform agenței Reuters.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI