Vestea zilei pentru utilizatorii Whatsapp. Noutatea pe care trebuie s-o afle toți românii

de: Alexandra Chivu
09 12. 2020

Serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp, deținut de Facebook, a anunțat marți că a introdus o nouă funcție, ”coș de cumpărături”, care permite utilizatorilor să își procure mare parte din achizițiile de zi cu zi prin intermediul aplicației. Oamenii pot răsfoi un catalog, pot selecționa mai multe produse și pot trimite comanda cu un singur mesaj, a explicat compania.

Utilizatorii WhatsApp, la cumpărături. Noutatea pentru români

WhatsApp încearcă să atragă comercianți și companii pe aplicația sa WhatsApp Business, prin care gestionează comenzile și schimburile cu clienții. Compania vrea să îi încurajeze pe cei 1,5 miliarde de utilizatori individuali din întreaga lume să își facă cumpărăturile prin aplicația sa. Chiar dacă are foarte mulți utilizatori, WhatsApp nu câștigă, la acest moment, bani din publicitate, așa că dezvoltarea tranzacțiilor prin serviciul său de mesagerie este foarte importantă.

Săptămâna precedentă, aplicația a lansat WhatsApp Pay în India – cea mai mare piață a sa, cu 400 de milioane de utilizatori. Se bate pe piața plăților mobile cu doi giganți care activează deja acolo, Alibaba și Google.

Polițiștii au interzis la WhatsApp și Facebook la muncă. Motivul

În iarna lui 2019, șefii le-au interzis polițiștilor să mai transmită informații despre cazurile la care lucrează prin intermediul aplicațiilor WhatsApp și Facebook, de pe telefoanele mobile și tablete, din rațiuni de securitate. Agenții nu mai au voie să trimită nici măcar fotografii celor pe care îi urmăresc în timp operativ. Reprezentanții polițiștilor le cer superiorilor să pună la dispoziție mijloacele necesare ca să poată primi și transmite informații vitale în timp real.

Ce spun specialiștii?

„Ne folosim enorm de aceste aplicaţii pentru că am avut situaţii, cel puţin în Bucureşti, autorul unui accident care a părăsit locul producerii a fost prins în 8 minute, în 16 minute. Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru un moment operativ? Și totul a fost făcut cu sprijinul aplicaţiilor pentru că am putut instant să transmitem fotografia tuturor colegilor”, Toader Bogdan, Brigada Rutieră.

„Sunt grupuri pe țară, pe diferite moduri de operare, spargeri, înșelăciuni”, Dan Pupăză, lider sindicat IPJ Brașov.

„Pentru evitarea incidentelor de securitate, li s-a reamintit poliţiştilor că este interzisă transmiterea de informaţii clasificate prin intermediul telefoanelor mobile şi aplicaţiilor gen Whatsapp şi Facebook”, Inspector Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al IGP.

„Acest flux nu este unul protejat şi implicit şi toate documentele cu caracter operativ, clasificate sau chiar date cu caracter personal, teoretic ar trebui să fie folosite în interiorul instituţiilor pe baza unor aplicaţii şi echipamente pe care instituţia ar trebui să ni le pună la dispoziţie. Evident că nu avem astfel de echipamente, suntem în anul 2019 şi poliţiştii îşi folosesc telefoanele mobile personale pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu”, Cosmin Andreica, lider sindicat EUROPOL.