Vestea venită chiar acum pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă de la 1 ianuarie cu prețul la pompă
Veste pentru români: val de scumpiri de la 1 ianuarie 2021 la curent, carburanți și țigări. Atât accizele la motorină și benzină, cât și tarifele practicate de furnizorii de energie electrică vor crește.
Veste proastă pentru cei cu mașini pe benzină și motorină: Prețul carburanților va crește de la 1 ianuarie 2021. Și curentul se va scumpi
Ministerul Finanțelor a publicat noul nivel al taxelor pe care se va aplica încă din prima zi a anului 2021, inclusiv accizele la carburanți. Impactul final asupra prețului la pompă va fi de 6,4 bani pe litrul de benzină și 5,8 pe litrul de motorină. De anul viitor, tot ca urmare a creșterii taxelor, se scumpesc și țigările, în două etape. Este vorba de o majorare de 24 de bani pe pachetul de țigări de la 1 ianuarie și una de 60 de bani pe pachet de la 1 aprilie.
Și facturile la energie electrică se vor scumpi de la 1 ianuarie 2021, ca urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a majora tarifele de distribuție pentru toate cele 8 companii de distribuție zonale.
- Specialiștii financiari anticipează că impactul economic al pandemiei se va resimți până în toamna anului viitor.
Analiștii economici trag un semnal de alarmă. Euro va crește!
Analiștii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,01 lei pentru un euro în următoarele 12 luni. Deprecierea monedei naționale în raport cu cea europeană va avea un impact puternic asupra cheltuielilor de zi cu zi. Mare parte din acestea vor crește. De exemplu, un efect se va resimți asupra plății chiriilor în euro sau a creditelor. Și prețul alimentelor vor crește, spun analiștii.
„România importă aproape 72% din ceea ce mâncăm și din ceea ce îmbrăcăm, din echipamentele IT, deci toate acestea vor fi mai scumpe”, spune Mircea Coșea, profesor economie, într-o intervenție la Realitatea Plus.
„Și pentru serviciile de telefonie și, în general, de telecomunicații și cele de energie – acolo unde prețurile se mai calculează încă în echiavlent euro”, explică Dragoș Cabat, analist financiar.
Împreună cu efectele economice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19, deprecierea leului va scădea și mai mult puterea de cumpărare a românilor.
„Avem mulți șomeri, avem oameni care nu mai au serviciu.. Printr-o oarecare creștere a inflației, nu prea importantă, dar o creștere va avea loc, puterea de cumpărare se va reduce și mai mult. Nu va fi deloc ușor pentru populație”, mai spune Mircea Coșea.