18 ian. 2022 | 08:13

Vestea uriașă dată de șeful Pfizer. Milioane de români se vor bucura

Sănătate
Vestea uriașă dată de șeful Pfizer. Milioane de români se vor bucura
CEO-ul Pfizer Albert Bourl readuce în discuție „imunizarea de turmă”

De mai bine de doi ani omenirea se luptă, se adaptează. Încearcă să găsească o formă de a învinge actuala pandemie. Companii ca Pfizer, sau Moderna, au reușit să dezvolte într-un timp relativ scurt o primă „armă” împotriva virusului care a ucis milioane de oameni. Dar cu toate astea se vorbește de „imunizarea de turmă”. Se vorbește despre ideea de „a trăi cu virusul”. Primii care sunt deciși să facă acest pas sunt britanicii. Guvernul britanic a anunțat ridicarea restricțiilor. Același lucru l-a declarat recent și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Bourla declară că „Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val cu restricții”.

Imunizarea de turnă si cum vom trai de-acum în colo cu virusul covid

După doi ani de pandemie, restricții și izolare socială, s-a ajuns la o concluzie. Nu putem evita virusul pentru tot restul vieții noastre, dar îi putem minimiza impactul.

Înainte de apariția SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, doar patru coronavirusuri cunoscute circulau printre oameni. Toate aceste patru coronavirusuri cauzează răceli comune. În cel mai optimist scenariu, spun experții, cel mai nou coronavirus va sfârși prin a fi al cincilea. În acest caz, COVID-19 ar putea semăna foarte mult cu o răceală recurentă, dar în mare parte lipsită de importanță.

Acest viitor ar putea fi greu de imaginat cu unitățile de terapie intensivă care se umplu din nou în timpul acestui val Omicron. Dar pandemia se va sfârși. Într-un fel sau altul, se va sfârși. Actualele vârfuri de cazuri și decese sunt rezultatul întâlnirii unui coronavirus nou cu sisteme imunitare naive.

Când un număr suficient de oameni vor fi dobândit o anumită imunitate fie prin vaccinare, fie prin infectare, de preferință prin vaccinare spun experții, coronavirusul va trece la ceea ce epidemiologii numesc „endemie”. Nu va fi eliminat, dar nu ne va mai distruge viețile.

CEO-ul Pfizer Albert Bourla readuce în discuție „imunizarea de turmă”

Albert Bourla a acordat un interviu postului francez BFM TV pentru a marca anunțul unui pachet de investiții al companiei farmaceutice în Franța. A vorbit și despre ceea ce știam deja, și anume de „imunizarea de turmă”, care va fi inevitabilă.

În cadrul interviului, CEO-ul Pfizer Albert Bourla a mai declarat că firma face un plan care va implica o investiție de 520 de milioane de euro în Franța în următorii cinci ani. Investiția va include un parteneriat cu compania franceză Novasep pentru a dezvolta un tratament cu pilule anti-COVID. Același Albert Bourla a mai declarat că rapelurile împotriva coronavirusului vor rămâne necesare, dar pilula anti-COVID va schimba totul.

„Actualul val de infecții va fi ultimul care va necesita restricții”

Albert Bourla, a mai declarat luni că, deși „scenariul cel mai probabil” este că noul virus va mai circula mulți ani de acum încolo, crede că actualul val de infecții va fi ultimul care va necesita restricții. Bourla a lăudat, de asemenea, eficacitatea și siguranța vaccinurilor, spunând că oamenii vor continua să aibă nevoie de vaccinuri de rapel.

„Este important ca oamenii să primească schema de trei doze de vaccin împotriva coronavirusului de la Pfizer. Probabil că vor avea apoi nevoie de rapeluri anuale, deși persoanele imunocompromise ar putea avea nevoie de ele la fiecare patru luni. Copiii trebuie să fie vaccinați pentru a-i proteja. Eficacitatea sa la copii este foarte, foarte, foarte bună.”, a spus Bourla, preluat de publicația Time of Israel.

Bourla a mai spus că pastila anti-COVID a companiei, Paxlovid, schimbă lucrurile, fiind o nouă modalitate de a lupta împotriva bolilor grave. CEO-ul Pfizer a declarat în decembrie că pilula Paxlovid a redus spitalizările și decesele la persoanele vulnerabile cu aproape 90%.

Cu această pătură de imunitate inițială, vor fi mai puține spitalizări și mai puține decese cauzate de COVID-19. Rapelurile pot, de asemenea, să refacă periodic imunitatea. Cazurile pot continua să crească și să scadă în acest scenariu, poate în mod sezonier, dar cele mai rele rezultate vor fi evitate, mai spune CEO-ul Pfizer, readucând în discuție „imunitatea de turmă”.

Trecerea de la pandemia COVID-19 la endemic este una psihologică

Când toată lumea are o anumită imunitate, diagnosticul de COVID-19 va devini la fel de obișnuit ca și diagnosticul de streptococ sau gripă. Nu este o veste bună, dar nici un motiv de teamă, îngrijorare sau jenă, spun experții. Asta înseamnă să dezlegi un an de mesaje care spuneau că COVID-19 nu este doar o gripă.

Dacă confuzia din jurul autorităților care au renunțat la recomandările privind măștile pentru cei vaccinați este un indiciu, această tranziție către endemie ar putea fi stâncoasă din punct de vedere psihologic. Redeschiderea a părut prea rapidă pentru unii, prea lentă pentru alții. „Oamenilor le este greu să înțeleagă toleranța la risc a fiecăruia dintre ei”, spun psihologii care studiază deciziile în domeniul sănătății.

În cazul gripei, noi, ca societate, suntem în general de acord asupra riscului pe care eram dispuși să-l tolerăm. Cu noul virus, încă nu suntem de acord. În mod realist, riscul va fi mult mai mic decât este acum pe fondul unui val Omicron, dar nu va dispărea niciodată. „Trebuie să-i pregătim pe oameni că nu se va reduce la zero. Va scădea la un nivel pe care îl vom considera acceptabil.”, spun psihologii.

Concluzie

Vaccinuri și tratamente mai bune ar putea reduce și mai mult riscul de infectare cu covid. Experiența ar putea, de asemenea, să-i determine pe oameni să ia mai în serios toate virusurile respiratorii, ceea ce ar putea duce la schimbări de durată în ceea ce privește purtarea măștilor și ventilația. Trecerea la endemic înseamnă găsirea unui nou mod tolerabil de a trăi cu acest virus. Se va simți ciudat pentru o vreme, apoi nu se va mai simți. Va fi normal, în cele din urmă.

PlaySport
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum au fost surprinși
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Stirile PROTV
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
EVZ.ro
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc de 24, care e scopul
Adevarul
Mușețelul, planta desprinsă din Rai care face minuni. Era apreciată de mari oameni de știință, încă din antichitate
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
Creatură cu un aspect de-a dreptul uluitor, descoperită pe fundul mării
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
Victorie ISTORICĂ pentru România. Europa a spus Da: Suntem aici pentru a sărbători
Capital.ro
Căpșunile românești, cu trei săptămâni mai devreme în piețe. Preţul unui kilogram
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANAF începe CONTROALELE de la 1 IULIE! LOVITURĂ pentru MULȚI români
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro