18 ian. 2022 | 08:13

Vestea uriașă dată de șeful Pfizer. Milioane de români se vor bucura

Sănătate
Vestea uriașă dată de șeful Pfizer. Milioane de români se vor bucura
CEO-ul Pfizer Albert Bourl readuce în discuție „imunizarea de turmă”

De mai bine de doi ani omenirea se luptă, se adaptează. Încearcă să găsească o formă de a învinge actuala pandemie. Companii ca Pfizer, sau Moderna, au reușit să dezvolte într-un timp relativ scurt o primă „armă” împotriva virusului care a ucis milioane de oameni. Dar cu toate astea se vorbește de „imunizarea de turmă”. Se vorbește despre ideea de „a trăi cu virusul”. Primii care sunt deciși să facă acest pas sunt britanicii. Guvernul britanic a anunțat ridicarea restricțiilor. Același lucru l-a declarat recent și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Bourla declară că „Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val cu restricții”.

Imunizarea de turnă si cum vom trai de-acum în colo cu virusul covid

După doi ani de pandemie, restricții și izolare socială, s-a ajuns la o concluzie. Nu putem evita virusul pentru tot restul vieții noastre, dar îi putem minimiza impactul.

Înainte de apariția SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, doar patru coronavirusuri cunoscute circulau printre oameni. Toate aceste patru coronavirusuri cauzează răceli comune. În cel mai optimist scenariu, spun experții, cel mai nou coronavirus va sfârși prin a fi al cincilea. În acest caz, COVID-19 ar putea semăna foarte mult cu o răceală recurentă, dar în mare parte lipsită de importanță.

Acest viitor ar putea fi greu de imaginat cu unitățile de terapie intensivă care se umplu din nou în timpul acestui val Omicron. Dar pandemia se va sfârși. Într-un fel sau altul, se va sfârși. Actualele vârfuri de cazuri și decese sunt rezultatul întâlnirii unui coronavirus nou cu sisteme imunitare naive.

Când un număr suficient de oameni vor fi dobândit o anumită imunitate fie prin vaccinare, fie prin infectare, de preferință prin vaccinare spun experții, coronavirusul va trece la ceea ce epidemiologii numesc „endemie”. Nu va fi eliminat, dar nu ne va mai distruge viețile.

CEO-ul Pfizer Albert Bourla readuce în discuție „imunizarea de turmă”

Albert Bourla a acordat un interviu postului francez BFM TV pentru a marca anunțul unui pachet de investiții al companiei farmaceutice în Franța. A vorbit și despre ceea ce știam deja, și anume de „imunizarea de turmă”, care va fi inevitabilă.

În cadrul interviului, CEO-ul Pfizer Albert Bourla a mai declarat că firma face un plan care va implica o investiție de 520 de milioane de euro în Franța în următorii cinci ani. Investiția va include un parteneriat cu compania franceză Novasep pentru a dezvolta un tratament cu pilule anti-COVID. Același Albert Bourla a mai declarat că rapelurile împotriva coronavirusului vor rămâne necesare, dar pilula anti-COVID va schimba totul.

„Actualul val de infecții va fi ultimul care va necesita restricții”

Albert Bourla, a mai declarat luni că, deși „scenariul cel mai probabil” este că noul virus va mai circula mulți ani de acum încolo, crede că actualul val de infecții va fi ultimul care va necesita restricții. Bourla a lăudat, de asemenea, eficacitatea și siguranța vaccinurilor, spunând că oamenii vor continua să aibă nevoie de vaccinuri de rapel.

„Este important ca oamenii să primească schema de trei doze de vaccin împotriva coronavirusului de la Pfizer. Probabil că vor avea apoi nevoie de rapeluri anuale, deși persoanele imunocompromise ar putea avea nevoie de ele la fiecare patru luni. Copiii trebuie să fie vaccinați pentru a-i proteja. Eficacitatea sa la copii este foarte, foarte, foarte bună.”, a spus Bourla, preluat de publicația Time of Israel.

Bourla a mai spus că pastila anti-COVID a companiei, Paxlovid, schimbă lucrurile, fiind o nouă modalitate de a lupta împotriva bolilor grave. CEO-ul Pfizer a declarat în decembrie că pilula Paxlovid a redus spitalizările și decesele la persoanele vulnerabile cu aproape 90%.

Cu această pătură de imunitate inițială, vor fi mai puține spitalizări și mai puține decese cauzate de COVID-19. Rapelurile pot, de asemenea, să refacă periodic imunitatea. Cazurile pot continua să crească și să scadă în acest scenariu, poate în mod sezonier, dar cele mai rele rezultate vor fi evitate, mai spune CEO-ul Pfizer, readucând în discuție „imunitatea de turmă”.

Trecerea de la pandemia COVID-19 la endemic este una psihologică

Când toată lumea are o anumită imunitate, diagnosticul de COVID-19 va devini la fel de obișnuit ca și diagnosticul de streptococ sau gripă. Nu este o veste bună, dar nici un motiv de teamă, îngrijorare sau jenă, spun experții. Asta înseamnă să dezlegi un an de mesaje care spuneau că COVID-19 nu este doar o gripă.

Dacă confuzia din jurul autorităților care au renunțat la recomandările privind măștile pentru cei vaccinați este un indiciu, această tranziție către endemie ar putea fi stâncoasă din punct de vedere psihologic. Redeschiderea a părut prea rapidă pentru unii, prea lentă pentru alții. „Oamenilor le este greu să înțeleagă toleranța la risc a fiecăruia dintre ei”, spun psihologii care studiază deciziile în domeniul sănătății.

În cazul gripei, noi, ca societate, suntem în general de acord asupra riscului pe care eram dispuși să-l tolerăm. Cu noul virus, încă nu suntem de acord. În mod realist, riscul va fi mult mai mic decât este acum pe fondul unui val Omicron, dar nu va dispărea niciodată. „Trebuie să-i pregătim pe oameni că nu se va reduce la zero. Va scădea la un nivel pe care îl vom considera acceptabil.”, spun psihologii.

Concluzie

Vaccinuri și tratamente mai bune ar putea reduce și mai mult riscul de infectare cu covid. Experiența ar putea, de asemenea, să-i determine pe oameni să ia mai în serios toate virusurile respiratorii, ceea ce ar putea duce la schimbări de durată în ceea ce privește purtarea măștilor și ventilația. Trecerea la endemic înseamnă găsirea unui nou mod tolerabil de a trăi cu acest virus. Se va simți ciudat pentru o vreme, apoi nu se va mai simți. Va fi normal, în cele din urmă.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Fără vize în America. Data la care vor fi eliminate definitiv
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro