Vestea serii despre voucherele de alimente. Când intră banii pe card, răsturnare de situație

de: Ana Chivu
03 01. 2023

Noi vești pentru români despre voucherele de alimente! Tichetele sociale pe care le așteaptă cu nerăbdare mulți cetățeni vor fi oferite și pe parcursul anului 2023. Acestea au valoarea totală de 250 de lei și urmează să fie livrate în patru tranșe, o dată la două luni. Iată detalii transmise recent de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE)! Când intră, de fapt, banii pe card în Noul An?

Vouchere de alimente: când intră banii pe card?

Voucherele sociale de 250 de lei sunt așteptate cu nerăbdare de românii care abia mai pot ține pasul cu scumpirile. Mulți dintre ei sunt îngrijorați de felul în care o să se descurce în anul 2023 care va fi marcat și el de o serie de prețuri mult prea mari.

Prima tranșă din tichetele alimentare se va livra abia în luna martie, deși oamenii le așteptau mai devreme. De asemenea, următoarele tranșe vor fi trimise la fiecare două luni. Mai exact, în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie. Autoritățile susțin că banii vor ajunge la cetățeni pe tot parcursul acestui an.

Din păcate, ajutorul pentru energie va avea o întârziere. Concret, abia în luna februarie se va livra jumătate din acest ajutor, iar restul în luna septembrie a anului curent. Acest lucru se întâmplă în contextul în care cetățenii ar fi trebuit să își plătească facturile rămase restante din luna noiembrie a anului 2022.

La ce români ajung tichetele alimentare?

– pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
– persoanele fără adăpost.

,,Plafonul de venit a crescut”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat înainte de Anul Nou că s-a prelungit pentru 2023 valabilitatea cardului. De asemenea, oficialul a subliniat că plafonul de venit până la care se acordă compensarea creșterii prețului la alimente a crescut la 1.700 de lei.

Referitor la cardul pentru alimente, s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card şi acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei o dată la două luni. Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creşterii preţului la alimente a fost crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei”, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.