Vestea momentului pentru Laura Codruța Kovesi. Umilință totală pentru PSD
În luna mai Laura Codruța Kovesi câștiga unul din cele mai importante procese din cariera sa, cel împotriva statului român. Cazul a vizat înlăturarea reclamantei în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție înainte de sfârșitul celui de-al doilea mandat, în urma criticilor sale asupra reformelor legislative din zona corupției. Ea a susținut că, de asemenea, nu a putut să conteste această decizie în instanță.
Fostul procuror DNA încă o victorie împotriva statului român
La momentul deciziei Curtea a constatat în special că nu a existat nicio modalitate pentru reclamantă de a înainta o cerere în instanță împotriva demiterii sale, întrucât o astfel de procedură ar fi fost în măsură să examineze doar aspectele formale ale decretului prezidențial pentru înlăturarea ei și nu argumentul său de fond că fusese înlăturat incorect pentru criticarea modificărilor legislative din legea corupției. Dreptul ei la libertatea de exprimare fusese încălcat pentru că fusese respinsă pentru acele critici pe care le-a făcut în exercitarea atribuțiilor pe o chestiune de mare interes public.
În data de 5 august era termenul pentru retrimiterea la Marea Cameră a CEDO de către actualul guvern, lucru care nu s-a întâmplat, astfel că decizia CEDO devină definitivă, răspunsul oficial al guvernului Orban fiind dat de MAE: ”Interesul statului român în acest proces este cel mai bine reprezentat prin menţinerea deciziei iniţiale a CEDO”.
Umilință totală pentru PSD
Prin acest răspuns, exact ce menționam mai sus, decizia CEDO din luna mai, în favoarea Laurei Codruța Kovesi devine definitivă, cu alte cuvinte Kovesi a învins statul român, mai exact guvernarea PSD: Liviu Dragnea-Viorica Dăncilă-Tudorel Toader. Una din funcțiile sale de procuror-șef anticorupție au fost să-și exprime opinia cu privire la reformele legislative care ar putea avea un impact asupra sistemului judiciar și independenței sale și asupra luptei împotriva corupției. Se pare că îndepărtarea ei prematură a învins chiar scopul menținerii independenței judiciare și trebuie să fi avut un efect rece asupra ei și a celorlalți procurori și judecători în participarea la dezbaterile publice privind reformele legislative care afectează sistemul judiciar și independența judiciară.