Vestea momentului în România despre voucherele de vacanţă. Se renunță la ele? Anunțul făcut Marcel Boloş

de: Stan Nicu
08 09. 2023

Este vestea momentului în România despre voucherelor de vacanţă. Se renunță la ele, este întrebarea care stă pe buzele tuturor? Anunțul făcut de Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, arată că acestea nu s-ar mai acorda salariaților la stat pentru o perioadă de doi ani. 

Voucherele de vacanță ar pute fi suspendate pentru doi ani. Anunțul ministrului de Finanțe

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, vrea suspendarea voucherelor de vacanţă pentru 2024 şi 2025.

Voucherele de vacanţă ar putea dispărea timp de doi ani, prin această măsură Guvernul urmând să economisească 4 miliarde de lei.

Tichetele de vacanta nu ar mai putea ajunge la bugetari in urmatorii 2 ani

Decizia nu a fost luată încă

”Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, joi seară.

Cu doar câteva zile înainte, tot ministrul de Finanţe anunţase majorarea lor şi eliminarea doar pentru angajații la stat cu salarii mai mari de 8.000 de lei.

Voucherele de vacanță ar fi trebuit să ajungă la 1.600 de lei pentru cei care au salarii de până la 8.000 de lei în mână. Marcel Boloș preciza  că acestea vor fi impozitate cu 10% pentru contribuția la sănătate, tocmai de aceea și mărirea valorii voucherelor.

Ce economii s-ar face

Acordarea de vouchere doar salariaților cu salarii mai mici de 8000 de lei  ar însemna că 12% dintre angajaţii de la stat nu le vor mai primi. Astfel, la bugetul de stat s-ar strânge mai bine de 220 de milioane de lei.

De partea cealaltă, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), anunță că eliminarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţi în România ar putea avea mai multe efecte şi prejudicii asupra turismului, respectiv a economiei româneşti.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) crede că impactul direct al eliminării sau suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va duce la o scădere bruscă de 35%-50% a încasărilor din turism. Astfel, se consideră că turismul ar fi aruncat cu 10 ani înapoi.

Datorită tichetelor de vacanţă, numărul de structuri de cazare clasificate din România s-a triplat, de la 6.200, câte erau în 2006, la 20.000 în 2023, potrivit ANAT. Beneficiarii voucherelor cheltuiesc suplimentar 1.400-1.450 de lei peste cei 1.450 acordaţi, astfel că dublează suma alocată.

Ce s-ar întâmpla dacă voucherele de vacanță ar dispărea, confrom ANAT

”– Scăderea cererii pentru servicii turistice. Voucherele de vacanţă au stimulat cererea pentru servicii turistice în România. Eliminarea lor ar putea duce la o scădere a numărului de turişti care aleg să călătorească în ţară şi, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului.

–  Impact negativ asupra unităţilor de cazare şi a restaurantelor. Mulţi turişti folosesc voucherul de vacanţă pentru a plăti cazarea şi mesele în hoteluri şi restaurante locale. Eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta negativ afacerile din aceste sectoare, mai ales în perioadele de vârf, cum ar fi sezonul estival sau sărbătorile.

– Pierderea competitivităţii în turism. România a folosit voucherele de vacanţă pentru a deveni mai atractivă pentru turişti. Eliminarea acestui beneficiu ar putea face ca ţara să devină mai puţin competitivă în comparaţie cu alte destinaţii turistice din Europa.

– Impact asupra angajaţilor. Angajaţii au beneficiat de voucherele de vacanţă ca o recompensă pentru munca lor şi ca o modalitate de a-şi permite vacanţe în România. Eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta satisfacţia angajaţilor şi moralul acestora.

– Scăderea ocupării forţei de muncă în turism. Dacă industria turismului suferă din cauza reducerii cererii, există riscul ca unele locuri de muncă din acest sector să fie afectate, ceea ce ar putea duce la şomaj şi la o presiune suplimentară asupra economiei…etc”, anunță ANAT