Vestea momentului în România despre începerea anului școlar. Părinții nu mai pot face asta! S-a dat lege

de: Amyra Garey
22 08. 2023

Noua lege a Învățământului, ale cărei prevederi intră în vigoare în toamnă, vine cu o veste mai puțin bună pentru părinții care își duc copilul de mână până în clasă. Iată ce nu mai au voie să facă părinții în noul an școlar.

Părinții își vor conduce copii doar până la ușa școlii

Septembrie vine cu schimbări pentru elevi, dar și pentru părinți.

Potrivit noilor reglementări, accesul în interiorul unei unități de învățământ va fi restricționat.

Astfel că, noua lege a învățământului preuniversitar precizează faptul că părinții sau reprezentanții legali ai elevilor pot păși pragurile școlilor dacă au fost programați pentru o discuție cu un profesor.

Există câteva situații în care părinții copiilor pot intra în incinta școlii.

Dacă a fost programat pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu un reprezentant al conducerii unității de învățământ sau dacă depune o cerere, ori un alt document la secretariatul unității de învățământ.

Sau în cazul în care participă la acțiuni organizate de părinți, desigur, aprobate de conducerea unității la care copilul învață.

În fosta lege a Educației Naționale din anul 2011 nu există prevederi în legătură cu accesul părinților în grădinițe sau școli, iar astfel de situații au fost gestionate prin cadrul de organizare al respectivei școli.

În acest sens, autoritățile vor limitarea interacțiunilor neprogramate ale părinților agresivi sau recalcitranți, care de cele mai multe ori perturbă liniștea și desfășurarea activităților școlare.

Citește și: Fără telefoane inteligente în școli: lege nouă pentru absolut toți elevii, fără excepție

Ce schimbări îi așteaptă pe liceeni

De asemenea, începând cu noul an școlar, pentru liceeni dispar tezele, mai exact, nu vor mai fi obligatorii dar pot fi susținute de profesorii care hotărăsc acest lucru.

De asemenea, mediile semestriale vor dispărea.

Pe cele cinci module introduse în învățământ, notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.

„La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”, conform art. 109 alin. (1) din ROFUIP.

De altfel, se schimbă și calculul mediei de admitere la liceu.

Media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu a fost eliminat, astfel că, ierarhizarea absolvenților se va realiza numai pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.

Te-ar putea interesa: Se dau bani de la stat, un nou ajutor pentru elevii din România: la ce pot fi folosiți cei 250 de lei, când intră pe card