Vestea momentului din războiul din Israel. Acord cu SUA și Egipt în această dimineață, ce se întâmplă în Fâșia Gaza

de: Sabina Anastasia
16 10. 2023

Egipt, Israel și Statele Unite ale Americii (SUA) ar fi căzut de acord asupra unei încetări a focului în sudul Fâșiei Gaza, luni dimineață, 16 octombrie 2023. Hotărârea vine în contextul redeschiderii punctului de trecere a frontierei Rafah. Cum evoluează războiul israeliano-palestinian.

Încetare temporară a focului agreată de Egipt, Israel și SUA

Informația momentului privind conflictul israeliano-palestinian: Egipt, Israel și Statele Unite ale Americii (SUA) ar fi convenit asupra unei hotărâri privind o încetare temporară a focului în sudul Fâșiei Gaza, luni dimineață, 16 octombrie 2023, începând cu ora 6:00 GMT.

Surse egiptene din domeniul securității au declarat pentru Reuters că încetarea focului este o măsură luată pentru un interval de câteva ore. Nu au fost oferite detalii privind durata concretă pentru care va fi valabilă hotărârea. Nici armata israeliană, nici Ambasada SUA în Israel nu au confirmat informația.

Te-ar putea interesa și: Răsturnare de situație în războiul din Israel. Putin profită cel mai mult din conflict

Ce spune Hamas despre deschiderea punctului Rahaf

Pe de altă parte, aceleași surse egiptene din domeniul securității au susținut că punctul Rafah va fi deschis luni, 16 octombrie 2023, până la ora 14:00 GMT. Gruparea islamistă Hamas nu a primit nicio confirmare din partea Egiptului în acest sens, potrivit unui comunicat publicat în aceeași zi.

„Până în acest moment, nu am primit niciun contact sau confirmare din partea autorităților egiptene cu privire la intenția de a deschide astăzi punctul de frontieră Rafah.

Toate informațiile vehiculate în acest sens sunt atribuite instituțiilor de presă israeliene”, a declarat Salama Marouf, șeful biroului de presă al Guvernului.

Punctul de frontieră Rafah ar fi fost deblocat luni

O alertă de securitate de la Ambasada SUA la Ierusalim a vizat rapoarte din presă potrivit cărora punctul de frontieră Rafah se va deschide luni, 16 octombrie 2023, la ora locală 09:00. Reprezentanții americani și-au exprimat speranța că circulația va rămâne fluidă, iar călătorii vor avea timp să treacă granița.

Te-ar putea interesa și: Mărturia unui român stabilit în Israel, despre război: ”Armata și sistemele de comunicație nu au funcționat așa cum ne așteptam” INTERVIU EXCLUSIV

Tone de provizii pentru oamenii din Gaza, blocate

În altă ordine de idei, secretarul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a informat că avionul OMS cu provizii medicale a ajuns sâmbătă, 14 octombrie 2023, în apropiere de punctul de forntieră Rafah.

Punctul de frontieră Rafah dintre Gaza și Egipt este singurul rămas pentru aprovizionare, dar tranzitarea lui a fost închisă săptămâna trecută. Nici cetățenii din Fâșia Gaza, nici cetățenii străini nu au putut trece pe aici. Tone de provizii vitale pentru oamenii din Gaza au fost blocate pe partea egipteană a graniței.