Vestea momentului despre pensiile românilor în 2023. Anunțul făcut de INS pentru pensionari

de: Ștefan R. Apostol
14 06. 2023

Într-o perioadă în care toate prețurile au explodat, fie la alimentele de bază, facturile la energie și gaze, sau combustibili, noile date statistice publicate de Institutul Național de Statistică (INS) anunță vestea momentului despre pensiile românilor în 2023. Citește mai departe și vezi care sunt datele publicate de INS în aceste zile.

Pensii mici, prețuri mari și o criză economică apăsătoare

Din păcate, România ca de altfel și restul Europei, este sub presiunea unei crize economice datorate evenimentelor din ultimii trei ani, începând cu pandemia și continuând cu declanșarea războiului din Ucraina. Conform unei analize publicate recent, se estimează că pentru a ajunge la 60% din media UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, România ar trebui să crească cu 2% mai rapid decât media UE timp de 10 ani, lucru care nu poate fi realizat datorită condițiilor economice extrem de volatile și fără o bază de susținere puternică.

Vezi și: Veste de ultimă oră pentru pensionarii din România. Condiția anunțată pentru majorarea pensiilor

De cealaltă parte, prin asumarea PNRR, România este obligată să treacă la reformarea întregului sistem de pensii, presiunea mare fiind pe reforma pensiilor speciale, proces îngreunat de decizia politică și nu de cea socială și economică. Reforma sistemelor de pensii speciale, de altfel, este unul dintre reperele stabilite de Comisia Europeană pentru ca România să poată obține fondurile de relansare alocate de UE prin PNRR.

Vezi și: Veste majoră pentru pensionarii din România. Marius Budăi a făcut anunțul despre pensii, de la Bruxelles

Dar, așa cum s-a constatat, nu este inclusă în proiectul de lege de urgență menit să reducă situația deja excesivă a deficitului din țară. Încă în dezbatere, proiectul de lege interzice cumulul pensiilor și salariilor, înghețarea salariilor în sistemul public, precum și alte câteva măsuri minore de reducere a cheltuielilor publice, după cum au constatat și cei de la Euractiv.

Pensiile din sistemul centralizat, eliminând procesele de majorare a pensiilor speciale, nu au mai crescut în ultimii ani, iar indexarea lor cu rata inflației fie a fost făcută greșit, fie deloc. În acest context, datele statistice publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), anunță vestea momentului despre pensiile românilor în 2023, deși ceea ce este arătat în acest studiu nu reflectă realitatea, mai exact balanța dintre valoarea pensiilor și cea a prețurilor.

INS dă vestea momentului despre pensiile românilor în 2023

Ultimul studiu statistic publicat de specialiștii INS arată că, de fapt, ”Pensia media lunară a înregistrat o creștere (+12,6%) în trimestrul I 2023 față de trimestrul IV 2022”. Baza acestei afirmații pleacă de la numărul mediu de pensionari înregistrați în primul trimestru din acest an, și anume 4.983 de persoane, dar în scădere cu 9.000 față de ultimul trimestru al anului trecut, din care doar 4.599 de perosane au intrat în sistemul asigurărilor sociale de stat, fiind tot în scădere, cu cel puțin 5.000 de persoane.

Vezi și: Se recalculează pensiile în România. Anunțul oficial: care este formula de calcul pentru 5 milioane de pensionari

O altă bază de calcul a fost pensia medie lunară, incluzând aici toate categoriile de pensii, de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc., plătite de casele de pensii, în acest caz suma ridicându-se la 2.101 lei, aici fiind creșterea de +12,6% amintită anterior.

Alte două baze de calcul statistic au fost pensia medie de asigurări sociale de stat, de 2.003 lei, și indicele pensiei medii reale, acesta situându-se la vlaorea de 110,5%, în raport cu trimestrul precedent.

Vezi și: Haos la recalcularea pensiilor. Sute de pensionari au ajuns în instanţă. Ce nereguli au sesizat

”Numărul mediu de pensionari comparativcu trimestrul I 2022”

O altă parte a statisticii INS arată o scădere importantă a numărului mediu de pensionari în primul trimestru din acest an, acesta scăzând cu 41.000 de persoane, în raprt cu aceeași perioadă din 2022. Iar în comparație cu ultimul trimestru din 2022, T4, numărul mediu de pensionari a scăzut cu nu mai puțin de 9.000 de persoane:

”Trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul I 2022
• Comparativ cu trimestrul I al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 41 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 18 mii persoane;
• Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 13,8% , respectiv cu 13,0%.

Trimestrul I 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022
• Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 9 mii persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu cinci mii persoane;
• Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 12,6% ṣi respectiv cu 12,7%.”, se arată în raportul INS.

Vezi și: Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Casa de Pensii a făcut anunțul de ultim moment

Pe de altă parte, INS mai precizează și care este numărul beneficiarilor OUG 6/2009, după cum urmează:

”Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul I 2023, a fost de 1149,9 mii persoane, din care:
– 1029,5 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,4% din totalul pensionarilor din această categorie;
– 114,5 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,8% din totalul acestora;
– 5,9 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 3,0% din totalul acestei categorii.”