Vestea momentului despre pensiile mărite ale românilor. Banii intră pe card cu întârziere, anunțul lui Marius Budăi

de: Ștefan R. Apostol
03 01. 2023

Mulți români așteptau ca în aceste zile pensiile să intre pe carduri. Dar, în cursul acestei zile, Marius Budăi a făcut anunțul neașteptat de români. Ministrul a dat vestea momentului despre pensiile mărite ale românilor, conform căreia, banii intră pe card cu întârziere.

Marius Budăi dă vestea momentului despre pensiile mărite ale românilor

Așa cum se anunța la finalul lui 2022, pensiile ar fi trebuit să ajungă la români în prima parte a începutului de an, startul fiind anunțat chiar de astăzi.

Marius Budăi era cel care făcea anunțul, dar nu excludea la acel moment posibile întârzieri. Din păcate, temerea oficialului s-a adeverit, iar astăzi Marius Budăi a dat vestea momentului despre pensiile mărite ale românilor.

Pensiile vor intra cu o mică întârziere, pe 17 ianuarie. Sperăm să fie și alte majorări de pensii, în funcție de bugetul pe care îl vom avea. Legea pensiilor poate să ajungă în Parlament în al doilea trimestru.

Avem nevoie de impact bugetar pentru inechități, nu putem să tăiem de la cineva și să punem la altcineva. Trebuie să fim în strânsă legătură cu Ministerul Finanțelor pentru a rezolva toate aceste probleme.”, a anunțat Marius Budăi astăzi.

De altfel acest aspect era confirmat tot astăzi și de Casa Națională de Pensii, anunțând de altfel și care va fi programul de achitare al pensiilor, după cum urmează:

  • la domiciliu – în perioada 6 – 17 ianuarie 2023;
  • la ghișeele subunităților poștale – până pe data de 19 ianuarie 2023.

Tot astăzi, într-o intervenție la Digi24, Marius Budăi a mai făcut câteva specificații despre ajutoarele financiare ce vor fi acordate pensionarilor, precum și date despre pensiile și alocațiile mărite începând cu acest an.

Ajutoarele financiare pentru pensionari în 2023

Conform celor declarate astăzi de Marius Budăi s-au alocat deja sumele pentru viigori beneficiari ai acestor ajutoarele financiare, ministrul precizând și cum vor fi alocate în ianuarie

  • pentru cei cu venituri lunare până în 1.500 de lei, statul va plăti 500 de lei
  • pentru cei cu venigturi lunare cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei, statul va plăti 400 de lei,
  • pentru cei cu venituri lunare cuprinse între 2.001 și 3.000 de lei, statul va plăti 300 de lei

Conform ministrului, restul de bani vor fi alocați acestor categorii de-abia în luna octombrie a acestui an.

Punctul de pensie majorat, la fel și alocațiile copiilor

Tot astăzi s-au făcut precizările concrete cu privire la majorarea punctului de pensie, precum și care sunt procentele cu care sunt majorate în acest an alocațiile celor mici.

Astfel că, începând din 2023, punctul de pensie crește cu 12,5%, de la 1.586 la 1.785 de lei, la fel și pensia minimă crește, de la 1.000 de lei la 1.125 de lei.

De cealaltă parte, procentul de creștere al alocațiilor pentru copii crește cu 5,1 procente, astfel că în loc de 243 de lei, cât se încasa până acum, părinții vor încasa pentru creșterea copiilor 255 de lei.

Marius Budăi: „Nu pot să spun ce se va întâmpla la dezbateri”

În ultima perioadă au revenit în discuție posibile modificări la Legea pensiilor speciale în Parlament. În intervenția sa de astăzi, ministrul Budăi a comentat acest aspect, declarând că:

„Nu pot să spun ce se va întâmpla la dezbaterile din Parlament. Parlamentul este suveran, acolo se va decide ce se va întâmpla cu Legea pensiilor speciale.

Este un subiect sensibil, unii au tratat acest subiect pentru a atrage voturi. Avem un partid care este vehement, un partid care ar fi obținut voturi, USR, dar nu a facut nimic când a avut portofoliul de la Ministerul Justiției.

A tăcut. Acum este în opoziție și este vocal. Mă aștept ca unii politicieni să folosească acest subiect, să folosească politic acest subiect”, a declarat Marius Budăi la Digi24.