Vestea extraordinară pentru cei cu centrale termice de apartament. Ce se întâmplă cu prețurile la gaze acum

Anunțul care dă fiori tuturor celor cu centrală termică de apartament. Se întâmplă de la 1 iulie

Liberalizarea pieței de gaze naturală crește competiția între marile firme și societățile mai mici. Cele din urmă vin cu prețuri mult mai mici decât furnizorii tradiționali, precum Engie și E.On., care au anunțat prețuri la fel de mari sau chiar mai mari pentru populație.

Veste bună pentru cei care se încălzesc cu centrale termice de apartament, odată cu liberalizarea pieței gazelor naturale

Firmele mici au văzut oportunitatea și au venit cu oferte de nerefuzat pentru populație. În timp ce marii operatori nu fac aproape nimic pentru a-și informa clienții că urmează o liberalizare a pieței gazelor naturale și pot încheia contracte cu orice furnizor, firmele mici fac tot posibilul să atragă noi clienți, de la data de 1 iulie 2020.

Cu toate acestea, dintre toți cei 35 de furnizori de gaze naturale, mulți au înțeles prin liberalizarea pieței de gaze naturale să crească prețul pentru populație!

Veste bună pentru cei care se încălzesc cu centrale termice de apartament, odată cu liberalizarea pieței gazelor naturale
Veste bună pentru cei care se încălzesc cu centrale termice de apartament, odată cu liberalizarea pieței gazelor naturale

Pot alege cel mai bun preț de pe piață

„Asociaţia Energia Inteligentă a realizat un studiu privind situaţia liberalizării pieţei de gaze şi ofertele publice ale furnizorilor de gaze care au în prezent consumatori de gaze cărora le furnizează gaze în regim reglementat. Analizând ofertele celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu preţul reglementat pe care aceşti consumatori îl au în prezent, constatăm că 9 dintre aceşti furnizori propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, 5 menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât preţul din prezent”, se precizează într-un comunicat al AEI trimis către Agerpres.

În prezent, prețurile reglementate sunt de 125 de lei/MWh pentru clienții Engie și de 136 de lei/MWh pentru clienții E.On. În acest moment cea mai bună ofertă pentru bucureșteni vine de la un furnizor mai mic din București, Energy Gas Provider SRL.

Acesta propune un contract cu o valabilitate de 15 luni, împărțit în două perioade: trei luni și apoi următoarele 12. În aceste prime trei luni, gazul va costa de 66 de lei/MWh, prețul final oferit clienților din zona de distribuție a Engie (Distrigaz Sud Rețele) este de 109,5 lei/MWh pentru primele trei luni, și apoi de 118,5 lei pentru următoarele 12, deci sub prețul Engie, scrie economica.net.

Oferte mai bune chiar și cu 17 lei/MWh

Diferența este și mai mare pentru clienții din zona de rețea a E.On. (Delgaz Grid) cărora li se oferă gaze la prețul de 108,3 lei/MWh pentru primele trei luni și 117 lei pentru următoarele 12, în condițiile în care prețul E.on este de 134 de lei!

A doua cea mai bună ofertă din comparatorul ANRE este cea a Restart Energy One, un furnizor mai mic și el, care este adresată, la fel, tuturor consumatorilor casnici din țară, indiferent de zona de distribuție. Furnizorul propune un contract pe un an, perioadă în care este menținut și prețul din ofertă.

Cu un un preț al „mărfii-gaz” de 74,5 lei/MWh, pentru clienții din zona de rețea a Engie prețul final plătit acasă este de 117 lei/MWh iar pentru cei din zona de rețea a E.On, 115,8 lei. Ambele prețuri sunt așadar sensibil mai mici decât prețurile reglementate de acum și decât prețurile din ofertele concurențiale ale celor doi mari furnizori.

În prezent, cel puțin pentru bucureșteni, există 10 oferte mai bune în comparatorul de prețuri al ANRE,, în comparație cu prețul Engie, de 125 lei/MWh.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI