Vestea dimineții pentru toți românii. Ce se întâmplă cu facturile la gaze în această iarnă

de: Ștefan R. Apostol
07 12. 2021

România, ca multe alte state europene, trece în această perioadă printr-o criză acută a gazelor naturale. În acest context se pune problema unor facturi mai mari la agentul de încălzire a locuințelor în majoritatea orașelor. Cu toate astea există o undă de speranță după ședința de ieri a noii coaliții guvernamentale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat decizia luată în ședința de ieri, având de fapt și o lege care permite acest demers, în ceea ce privește prețul la gigacalorie pentru această iarnă.

Europa într-o criză generalizată a gazelor naturale

În prima jumătate a anului 2021, prețul mediu al energiei electrice pentru consumatorii casnici din UE a crescut ușor în comparație cu aceeași perioadă din 2020, când prețul era de 21,3 euro/100 kWh. Prețul a crescut, ajungând la 21,9 euro/100 kWh.

Prețurile medii ale gazelor naturale în UE au înregistrat o evoluție inversă, scăzând ușor, ajungând la 6,4 EUR per 100 kWh în prima jumătate a anului 2021. Mai recent, prețurile cu ridicata pentru energie electrică și gaze naturale cresc substanțial în întreaga UE. Taxele și impozitele au reprezentat 39% din facturile de energie electrică facturate gospodăriilor din UE în prima jumătate a anului 2021. Prețurile gazelor naturale în prima jumătate a anului 2021 au fost cele mai ridicate în Țările de Jos, Danemarca și Portugalia, iar cele mai scăzute în Lituania, Letonia și Ungaria.

Nici România nu scapă de criză

Din păcate nici România nu a scăpat de această criză, lăsându-le pe celelalte la o parte. Efectele s-au văzut în prețul crescut cu aproape 100%, în unele cazuri.

În marile orașe, acolo unde gigacaloria este subvenționată de primăriile locale, ca și în București, s-a pus deja problema imposibilității subvenției la gigacalorie, pe fondul lipsei de bani.

Noul guvern scade TVA-ul la gigacalorie

În ședințele de guvern, când interimatul era susținut de Florin Cîțu, s-au dat o parte din bani din Fondul de Rezervă al statului pentru o parte din aceste orașe. Nicușor Dan ceruse pentru subvenția pentru gigacalorie în București aproximativ 900 de milioane de lei, bani pe care nu i-a primit nici până astăzi. În același context edilul capitalei anunța recent că va crește prețul pentru gigacalorie, acesta anunțând un preț dublu, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 280 de lei.

Ieri, în ședința noii coaliții, s-a discutat acest aspect, ulterior Marcel Ciolacu anunțând că pentru aeastă iarnă s-a luat decizia de a se scade cota de TVA la prețul gigacaloriei la 5%. De altfel, în această vară Parlamentul României a votat o lege prin care se stabilea această cotă de TVa de 5% pentru energia termică, dar ar fi trebuit să intre în vigoare de anul viitor.

„Ce este important este că vom veni cu o reducere a TVA-ului la gigacalorie pe perioada iernii – ianuarie, februarie, martie – astfel încât să fie cât mai suportabile (facturile – n.r.). Să rămână 5%”, a declarat Marcel Ciolacu luni seară.