Guvernul vine cu noi vești pentru români. Care sunt sancțiunile pe care le vor suporta unii din cetățeni? Obligațiile sunt mari, iar sancțiunile pe măsură. Cât vor trebui să plătească cei care nu se conformează legii?
Guvernul a decis noi sancțiuni pentru medicii de familie care nu-și respectă obligația pe care au încheiat-o cu casele de asigurări de a-și monitoriza pacienții infectați COVID-19. Este vorba de cei asimptomatici sau care au forme ușoare. Specialiștii vor avea astftel scăderi mai mici din venitul acordat pentru pacienții cu coronavirus monitorizați, în conformitate cu noile schimbări. OUG cu nr. 209/2020 urmează să intre în vigoare de miercuri, asta prevăzând că medicii de familie care nu își îndeplinesc obligațiile în privința monitorizării pacienților infectați COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare vor fi sancționați după cum urmează:
Tariful pentru fiecare contract de monitorizare a stării de sănătate a pacienților încheiat între medicii de familie și casa de asigurări de sănătate este de 105 de lei. Anterior acestor modificări sunt medicii care primesc sancțiuni cu 50% a venitului cuvenit conform contractului de monitorizare pe luna în care se constată. Mai mult decât atât, OUG 209 prelungește cu 30 de zile perioada în care concediile medicale pentru măsura izolării pot fi acordate de medicii de familie pe baza deciziilor de izolare emise de direcțiile de sănătate publică.
Adrian Popa, manager Spitalul Judeţean Bacău: “Există un val de nemulţumire şi ameninţare de demisie în bloc a medicilor din urgenţă care amendează procedura prin care DSP a ales să desfăşoare un control. Nu credem că este normal ca un medic să plătească 20.000 lei pe o procedură care nu este clară.”
Ioana Dinu, director medical: “Atmosfera este de revoltă, de nemulţumire, de disperare. doctorii sunt alături de colegul lor ca noi toţi. Ne-au transmis că vor să demisioneze în bloc. Ccazul în sin, cu suspiciunea de coronavirus, a fost manageriat corect. Noi considerăm că este abuzivă sancţiunea dată medicului. Dacă vor fi demisii în bloc, activitatea din UPU se va închide.”
Alina Nastasa, director DSP Bacău: “Sunt proceduri bine reglementate şi legislaţie care trebuie respectată pentru bolile transmisibile marcate cu un T şi anumite neobişnuite, neaşteptate. Toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia să declare telefonic cazuri depistate, îndată după depistare. La 13:35 s-a pus suspiciunea pe foaia de observaţie, după ora 14.00 am aflat de pe alte canale.” (Sursa: știrileprotv.ro)