Vestea despre toți cei care stau la bloc. Suntem pe ultimul loc când vine vorba despre asta

de: Andrei Simion
03 03. 2020

Conform datelor publicate de Eurostat, România este campioană europeană a supraaglomerării locuințelor în care locuiesc cetățenii proprii. Suntem situați la acest indicator pentru calitatea vieții, peste Bulgaria (44%), Letonia (42%) și Croația (41%), cu un procentaj de 47% calculat pe cele mai recente datele disponibile (2018).

Vestea despre toți cei care stau la bloc

Ca și referință, media UE în această privință a fost de doar 17%, iar statele performante în materie de spațiu pentru locuit sunt Irlanda (cu doar 1% rată de supraaglomerare) și Cipru (2%).

Statistica a fost prezentată de Eurostat pentru a arăta diferențele pe categorii de cetățeni și valorile crescute pentru cei care provin din altă țară membră și chiar mai mari în cazul celor non-UE.
România, alături de Slovacia, nu a oferit date în această privință, cel mai probabil din cauza faptului că numărul celor în cauză este încă relativ redus.

Când nu apare supraaglomerarea

Potrivit definiției Eurostat, supraaglomerarea apare atunci când nu există

  • o cameră pentru întreaga gospodărie
  • o cameră pentru un cuplu într-o gospodărie
  • o cameră pentru fiecare persoană cu vârsta de cel puțin 18 ani
  • o cameră pentru fiecare două persoane de același sex cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani
  • o cameră pentru fiecare două persoane cu vârsta sub 12 ani

Grecia și Italia au consemnat cele mai mari rate de suprapopulare în locuințe în cazul cetățenilor proveniți din alte state UE. Situația pentru românii din România se încadrează aproape de situația de supraaglomerare consemnată de către persoanele care nu au cetățenia unui stat din UE, respectiv, 60% în Bulgaria, 59% în Croația, 56% în Polonia, 55% în Grecia și 54% în Italia. Aproape jumătate din români locuiesc la ei acasă ca și cum ar fi venit ca străini din afara UE. Analiza Eurostat se face și pe categorii de vârstă. Media la nivel național este de 47%, în afară de valorile care au o alură mult decalată față de media UE.