Vestea de ultimă oră pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu facturile la energie și gaze, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
26 01. 2022

După multe negocieri în coaliție, în cele din urmă ieri a fost adoptată o nouă Ordonanță de Urgență menită să plafoneze și să compenseze facturile românilor la energieși gaze. Deși adoptată, relativ, rapid, noile măsuri vor avea efect de-abia din martie 2022. Este momentul în care majoritatea românilor vor primi acasă facturile pe luna februarie.  Noua măsură a venit ca urmare a creșterii prețulului la facturile la gaze și energie electrică care au explodat în ultimele luni.

A fost adoptată o nouă Ordonanță de Urgență menită să plafoneze și să compenseze facturile românilor

Prețurile la gaze și energie au explodat, încă din toamna lui 2021. În unele cazuri a crescut chiar și de 4 până la 5 ori, în ciuda faptului că, în luna octombrie, a fost adoptată o lege potrivit căreia, în perioada 1 noiembrie 2021 – 1 aprilie 2022, prețul final al facturilor la energie electrică și gaze este plafonat. La energie era de maximum 1 leu/kWh, iar cel al gazelor naturale la maximum 0,37 lei/kWh.

În plus, prin această lege se acorda și o compensare a prețurilor facturilor de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, dacă aceștia respectă anumite limite de consum.

Prima lege se pare că nu a avut efectul scontat, existând extrem de multe cazuri în care facturile au ajuns la câteva mii de lei, sume nejustificate de altfel, dacă e să ținem cont de consumul real al consumatorilor casnici. ANRE a luat mai multe măsuri, inclusiv de amnedare a furnizorilor care au emis aceste facturi, dar rezultatul nu a fost cel anticipat.

Ieri, Guvernul Ciucă a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență menită să plafoneze și să compenseze facturile românilor la energie și gaze. Conform acesteia, românii vor plăti cel mult 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum.

De cealaltă parte, vorbind de prețul gazelor, se stipulează în noua OUG că vom plăti 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani, cât plăteam până acum. Aceasta măsură se referă doar plafonarea prețurilor practicate în acest moment de furnizori către consumatorul casnic.

Noile reguli de compensare stipulate de OUG

Dacă ne referim la măsura de compensare, noua OUG prevede ca limită de consum, nu mai mult de 500 kWh la energie electrică. În acest caz, prețul va fi unul mic, de aproximativ 68 de bani pe kWh. În ceea ce privește consumul de gze, OUG prevede o limitare la cel mult 300 metri cubi de gaz, asta traducându-se în aproximativ 22 de bani.

Prin noua Ordonanță, măsura se va aplica și la consumatorii industriali mici și a instituțiilor publice, nu numai în cazul spitalelor și a grădinițelor. În acest caz costul nu va fi mai mare de 1 leu/KWh pentru energie, și maxim 37 de bani pentru gaze naturale.

Din păcate, noua ordonanță nu va putea fi aplicată retroactiv în cazul consumatorilor industriali mici, spune ministrul Energiei, aceeași situație fiind valabilă și pentru românul de rând, consumatorul casnic.

O altă problemă, semnalată de furnizori, este faptul că până la această oră, Guvernul nu a plătit sumele compensatorii calculate prin vechea ordonanță din octombrie 2021, cheltuielile fiind suportate direct de furnizori.