Vestea de ultim moment despre pensiile din România. E oficial, se întâmplă de la 1 ianuarie

Vestea de ultim moment despre pensiile din România. E oficial, se întâmplă de la 1 ianuarie
Noi vești pentru pensionari.

Noi vești pentru pensionarii din România! Pensia minimă se schimbă din data de 1 ianuarie 2023. Guvernul a anunțat majorări chiar din prima zi a anului viitor. Legea pensiilor urmează să fie modificată. Nu este cert ce procent de creștere vor avea indemnizațiile vârstnicilor, dar în spațiul public au ajuns câteva cifre diferite. „Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Vești pentru pensionarii din România: schimbare de la 1 ianuarie

Pensia minimă se schimbă de la 1 ianuarie 2023. România are în acest moment peste cinci milioane de pensionari, iar majoritatea dintre ei sunt nevoiți să se descurce cu venituri foarte mici. Guvernul s-a angajat astfel prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă să modifice legea pensiilor pentru a fi eliminate inechitățile din sistem.

Un sfert dintre vârstnici se descurcă doar cu suma de 1.000 de lei, iar pensia medie se învârte acum pe la pragul de 1.600 de lei. Ministrul Finanțelor a declarat că majorarea în cauză va fi aplicată de anul viitor pentru a compensa din pierderea puterii de cumpărare din ultima perioadă.

,,Erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an.

Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu, care a precizat că pensiile până în 2.000 de lei nu vor fi impozitate.

Amintim că pensionarii au primit în anul curent o majorare de 10% a punctului de pensie. Mai exact, a avut loc o creștere de la 1.442 lei la 1.586 lei, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%. În spaţiul public se vehiculează o creştere de 10% de la 1 ianuarie 2023.

Pierderile românilor

Aproximativ 7.5 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii private Pilon II au pierdut în total 7 miliarde de lei din banii de pensie pe primul semestru din acest an. Mai exact, este vorba despre o pierdere medie de 7% pentru economiile private pentru bătrânețe.

„Dacă ne uităm la situația la zi, vedem că, în ultimele două săptămâni, 40% din pierderile care fuseseră raportate în anul 2022 deja au fost recuperate. Este o situație, aș spune, normală, și cred că toată lumea trebuie să se obișnuiască cu volatilitatea piețelor financiare.

Volatilitatea piețelor financiare, în momentul de față, lucrează în favoarea fondurilor de pensii și sperăm să opereze la fel și în continuare”, a explicat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).