Vestea care îi interesează pe românii cu pensie minimă. Anunțul de ultimă oră al Guvernului

de: Ștefan R. Apostol
17 06. 2021

În România anului 2021 mai există români care au o pensie minimă, uneori sub nivelul salariului minim pe economie. Nu mai punem la socoteală românii de la sate care au pensii și de 500 sau 50 de lei. Planul Național de Redresare și Reziliență impune anumite schimbări la nivelul pensiilor. Printre aceste schimbări sunt și cele referitoare la românii cu pensie minimă.

România vrea 30 de miliarde de euro de la Bruxelles

Luna trecută premierul Florin Cîțu, alături de alți miniștrii din cabinetul său, au fost la Burexelles pentru discuțiile legate de PNRR. Din păcate oficialii Comisiei Euopene au întors de trei ori până acum proiectul propus de Guvernul României. Cu toate astea Cîțu speră să reușească să convingă Comisia Europeană să acorde cele30 de miliarde de euro României. Banii ar trebui să vină prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În cadrul proiectului sunt puncte sensibilie de atins, printre acestea și schimbarea în totalitate a sistemului de pensii din România, De la noua formulă de calcul și până la pensiile speciale, toate sunt lucruri de discutat. Lucruri pe care Cîțu și ceilalți din guvern trebuie să le rezolve. Printre aceste teme de rezolvat se numără și românii cu pensie minimă.

Românii cu pensie minimă intră sub lupa Guvernului

Conform conținutului PNRR, Cîțu și-a asumat un punct nevralgic al societății românești. Sunt câteva mii, dacă nu zeci de mii de români, care au o pensie minimă. În unele cazuri pensia este chiar sub nivelul salariului minim net pe economie. Astfel se face că în cadrul PNNR a fost inclus un nou punct pe ordinea de lucru a Guvernului.

Cîțu și-a asumat faptul că se vor verifica toți românii cu pensie minimă din România. Mai exact guvernul își propune să verifice nivelul de trai al acestei categorii de români. Planul, spun oficialii guvernului, este de creștere a acestei pensii la nivelul salariului minim al anului 2021, și anume 2.300 lei brut.

Dacă e să facem un calcul, valoarea este dublă față de pensia minimă existentă în acest moment. O altă idee, propusă de Vicepremierul Kelemen Hunor, ar fi ca românii cu pensie minimă să încaseze aproximativ 75 % din valoarea salariului minim net, nu brut.

„Noul sistem de pensii va prevede plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut. Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei.”, se spune în conținutul PNRR.

Un alt punct sensibil este cel al pensiilor speciale, punct despre care Cîțu a promis că până în 2022 se va da o lege clară pentru pensiile speciale.