Veste uriașă pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă chiar acum cu prețul petrolului
Veste pentru cei cu mașini pe benzină și motorină: prețul petrolului este la minimul ultimelor trei săptămâni pe fondul creșterii cazurilor de infecție cu COVID-19.
Cazurile cresc, prețul petrolului scade. A ajuns la minimul ultimelor 3 săptămâni
Ieri, prețul petrolului Brent cu livrare în decembrie era în scădere cu 3,52%, la 40,32 dolari/baril, după ce înainte a atins un minim intraday de 40,28 dolari, fiind cel mai scăzut nivel din 5 octombrie, scrie Profit, care citează MarketWatch.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI) era în scădere cu 3,8% comparativ cu prețul de la închiderea tranzacțiilor vineri, la 38,35 dolari/baril.
„Creșterea cazurilor de Covid-19 provoacă temeri, iar prețurile petrolului scad – astfel poate fi rezumată situația din piața petrolului. Numărul record de aproape 500.000 de noi cazuri de infecție la nivel mondial din ultimele zile nu doar că evidențiază riscurile pe care le prezintă restricțiile imediate din domeniul transportului, ci și diminuează așteptările privind cererea pe termen lung”, explică analistul Eugen Weinberg de la Commerzbank.
- La nivel global, numărul cazurilor de infecție cu noul virus a urcat la 43 milioane la începutul acestei săptămâni
- Numărul deceselor a atins 1,15 milioane.
Cât despre oferta de petrol, compania libiană de stat NOC a anunțat că a ridicat starea de forță majoră pentru perimetrul El-Feel. Producția urmează să atingă 1 milion de barili pe zi în următoarele săptămâni.
„Într-un mediu în care există îngrijorări reînnoite cu privire la perspectiva cererii, ultimul lucru de care are nevoie acum piața este o ofertă suplimentară”, a comentat și analistul Warren Patterson de la ING, citat de Reuters.
Răspunsul global al UE pentru a combate pandemia
Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat planuri pentru un răspuns solid și direct al UE în vederea sprijinirii eforturilor țărilor partenere de combatere a pandemie. Acțiunea UE se va axa pe abordarea crizei sanitare și a nevoilor umanitare aferente, pe consolidarea sistemelor de sănătate, de apă și de salubritate ale țărilor partenere și a capacităților lor de cercetare și de pregătire pentru a face față pandemiei. De asemenea, se ia în calcul și atenuarea impactului socioeconomic. Pentru asta, UE va acorda țărilor partenere sprijin financiar în valoare de peste 15,6 miliarde euro, scrie ec.europa.eu.
„Virusul nu cunoaște granițe. Această provocare globală necesită o cooperare internațională fermă. Uniunea Europeană depune necontenit eforturi de combatere a pandemiei. Știm cu toții că numai împreună putem opri răspândirea coronavirusului la nivel mondial. În acest scop, UE va convoca în curând un eveniment virtual al donatorilor care să contribuie la mobilizarea finanțării necesare și la sprijinirea Organizației Mondiale a Sănătății în acțiunile sale de asistare a celor mai vulnerabile țări” – Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Pentru a combate pandemia de coronavirus sunt necesare acțiuni comune la nivel mondial. Uniunea Europeană și statele sale membre își asumă rolul care le revine în abordarea acestei crize sanitare și a consecințelor sale grave – atât pe plan intern, cât și extern. Facem tot posibilul pentru a le oferi sprijin cetățenilor noștri, însă trebuie, de asemenea, să le acordăm asistență partenerilor din vecinătatea noastră imediată și nu numai, pentru a aborda impactul pe care pandemia îl va avea asupra mijloacelor de subzistență și asupra stabilității și securității acestor țări, deoarece problemele lor sunt problemele noastre.
Aceasta este o luptă globală pe care o vom câștiga sau o vom pierde împreună. Cooperarea și eforturile comune la nivel internațional, precum și soluțiile multilaterale reprezintă calea de urmat pentru o veritabilă agendă globală pentru viitor” – Înaltul Reprezentant/vicepreședinte Josep Borell.