Veste proastă pentru turiștii români. Ce se întâmplă cu prețurile
O nouă lovitură pentru HoReCa! După criza generată de pandemia de coronavirus, liderii coaliției de guvernare propun revenirea TVA-ului de la 5% la 9%. Măsura se vrea a fi aplicată în domeniul cateringului și a alimentației publice. Prin urmare, românii vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani când vor merge în vacanțe. Ce se va întâmpla cu prețurile nu este deloc în favoarea turistului român.
Veste proastă pentru turiștii români
Reprezentanții din HoReCa reacționează, după anunțul liderilor coaliției de guvernare. Politicienii intenționează să facă o majorare colosală a TVA-ului în catering și alimentație publică. Doar că măsura nu este favorabilă nici pentru patroni, nici pentru clienți.
Dacă propunerea liderilor politici se va materializa, turismul se va confrunta din nou cu o situație extrem de vulnerabilă. Iar asta din cauza faptului că vizitatorii nu-și vor permite să scoată din buzunar sume mari de bani.
„Orice creșteri se vor resimți în buzunarul consumatorului final, pentru că prețul camerei este același, vom aplica TVA-ul mai mare. Atunci când a fost diminuat, a fost bucurie mare în rândul tuturor operatorilor. Probabil că acum se va resimți și acest plus de 4%, mai ales în contextul în care toate prețurile au crescut, începând de la utilități, până la consumabile și, efectiv, materia primă – mâncarea”, a declarat șefa Organizaţiei Patronale de Turism Poiana Braşov, Roxana Cojocea, potrivit Agenției de Presă Rador.
Turismul, față-n față cu o nouă criză
Majorarea TVA-ului, așa cum doresc guvernanții, va conduce la mai multe situații neplăcute în HoReCa. Industria ospitalității suferă deja consecințe majore din cauza pandemiei de coronavirus. Un manager al unui hotel din Poiana Brașov a susținut că, în cazul creșterii TVA-ului, profitul operatorilor economici va scădea.
De asemenea, majorările salarile ale angajaților din turism nu vor mai putea fi realizate. Numărul vizitatorilor, inclusiv a străinilor, va fi mult mai mic decât în alți ani, a preconizat un manager de hotel.
„Știți bine, în turism facem o planificare de la an la an. Deja am stabilit niște salarii. Am stabilit un preț al camerelor și al alimentelor. Cu siguranță, aceste elemente luate în calcul vor cădea, pentru că nu vom mai putea crește salariile.
Dacă găsim o soluție prin care putem primi niște subvenții în turism, cu siguranță suntem de acord. Dar e foarte greu. Și 4% ne diminuează foarte mult profitul și, de ce nu, bunăstarea angajaților. Nu este o soluție nici creșterea prețului camerei. Nu este o soluție să scumpești”, a subliniat Gabriel Roșca, manager al unui hotel din Poiana Brașov.
Citește și: Câți bani costă cea mai ieftină cameră la un hotel din Mamaia. Turiștii au crezut că nu văd bine