Veste proastă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă la pompă

Veste proastă pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă la pompă
Ce se întâmplă cu prețul benzinei și motorinei

Motorina este mai scumpă ca și benzina, însă cea din urmă s-a scumpit cu 4 bani pe litru în ultimele 24 de ore, în timp ce prețul motorinei a rămas neschimbat de aproape o săptămână.

Benzina a depășit pragul de 8 lei

Benzina nu mai poate fi găsită în nicio stație sub 8 lei, iar cea mai ieftină se regăsește în 3 stații de Lukoil din București, la 8.03 lei/l. Diferența dintre benzină și motorină a coborât la 69 de bani/l, având în vedere că prețul motorinei nu s-a modificat. Pe 8 mai, diferența era de 90 de bani/l.

Majoritatea distribuitorilor au scumpit benzina cu 33 de bani/l sau aproximativ 4,3%, iar motorina cu 13 bani/l sau 1,5%. Aceste scumpiri au venit din momentul în care președintele CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia, începând cu data de 4 mai.

Există doar două excepții, benzinăriile MOL, care au majorat prețul benzinei cu 24 de bani/l și cele Lukoil, care au majorat prețurile cu 20 de bani/l. În cursul zilei de joi, OMV Petrom a scumpit benzina cu 4 bani, atât în stațiile Petrom, cât și cele OMV.

Prin urmare, prețul benzine a ajuns la 8,08 – 8,13 lei/l, respectiv 8,16 – 8,21 lei/l. În tot acest timp, motorina stagnează de 12 zile la un preț de 8,79 – 8,8 lei/l în stațiile Petrom și 8,85 – 8,88 lei/l în cele OMV.

Transportatorii români vor beneficia de combustibil mai ieftin

În cursul zilei de miercuri, executivul de la București a aprobat o schemă de ajutor de stat în baza căreia transportatorii români vor beneficia de combustibil mai ieftin. În acest fel, impactul scumpirilor de la pompă nu va avea un efect atât de mare asupra afacerilor.

„Acesti bani vor compensa cresterea preturilor la carburant, iar actul normativ aprobat azi de Guvern stabileste si modalitatea concreta de acordare a acestui ajutor, care va consta intr-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achizitionat in limita sumei de 400.000 de euro pentru fiecare firma care va beneficia”, a transmis Guvernul.

Compensarea la carburant s-a stabilit a fi de 0,5 lei/litru. Conform calculelor, de măsură vor beneficia în jur de 3.000 de transportatori rutieri de marfă și de persoane. Suma totală acordată pentru această schemă de sprijin este de circa 300 de milioane de lei.